Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 14:50

Η εφαρμογή των μέτρων στο επίκεντρο της συνάντησης με ΔΝΤ

Η πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του κλιμακίου του ΔΝΤ με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος νωρίτερα είχε συνεργασία με τον διοικητή της ΤτΕ. Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων στο 7,9%. Ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ.

Συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είχε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΝΤ για την παροχή τεχνικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κλιμάκιο, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, δεν εισηγήθηκε νέα μέτρα, αλλά ασχολήθηκε με την πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση, στην οποία παρών ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εξετάστηκε η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου με αιχμή την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διενέργεια εκτεταμένων διασταυρώσεων και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

Στο σκέλος των δαπανών, εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση σε προϋπολογισμούς προγραμμάτων, την καθιέρωση δημοσιονομικού κανόνα και την επιτροπή παρακολούθησης των δαπανών, πρωτοβουλίες που όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έως το καλοκαίρι.

Ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργο Προβόπουλο, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, προκειμένου όπως είπε, οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια.

Η σχετική υπουργική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί, ενώ από την πλευρά του υπουργείου θα υπάρξει μία σειρά από διαδικασίες για να ελέγχει ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες περνά στην αγορά.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι εφεξής θα συναντάται με τον διοικητήτης ΤτΕ κάθε εβδομάδα.

Αίτημα προς την ΤτΕ για τη λήψη των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ έχουν υποβάλει τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες που ανέρχονται στο 8%, όπως και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι.