Παρατείνονται μέχρι τις 30/6/2010 οι προθεσμίες που ορίζονται για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (Ν.3723/2008).
Την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (Ν.3723/2008) μέχρι τις 30/6/2010, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως είπε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ, «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια».
«Οι τράπεζες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα κεφάλαια του σχεδίου στήριξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ.
Αίτημα προς την ΤτΕ για τη λήψη των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ έχουν υποβάλει τέσσερις τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις.
Επιπρόσθετα, από την πλευρά του υπουργείου θα υπάρξει μία σειρά από διαδικασίες για να ελέγχει ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες περνά στην αγορά.
Σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, εκτίμησε πως «οι τράπεζες θεωρούνται, αν μη τι άλλο, θωρακισμένες, με την επίσημη δήλωση του κ. Τρισέ και η διάθεση των εναπομεινάντων κεφαλαίων από το "πακέτο Καραμανλή" δεν είναι απαραίτητη». «Αυτό που πρέπει να δουν», συμπλήρωσε, «είναι πιθανές συγχωνεύσεις με την Εθνική και την Αγροτική».
Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων στο 7,9%
Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος ενημέρωσε για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες που ανέρχονται στο 8%, όπως και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι.