Τη δυνατότητα διατήρησης για τα επόμενα 40 χρόνια δηλούμενων χώρων με αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μετά από πληρωμή του σχετικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης δίνει στους πολίτες νομοσχέδιο που παρουσίασε η Τ. Μπιρμπίλη.
Τη δυνατότητα διατήρησης για τα επόμενα 40 χρόνια δηλούμενων χώρων με αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μετά από πληρωμή προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης δίνει στους πολίτες το σχετικό νομοσχέδιο, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο που αφορά την ταυτότητα κτηρίων σε αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και τα προγράμματα μητροπολιτικών αναπλάσεων η ηγεσία του υπουργείου γνωστοποίησε πως το ειδικό πρόστιμο κυμαίνεται εντός ψαλίδας 5% με 13,5% επί της τιμής ζώνης της περιοχής για τα ακίνητα εντός σχεδίου και εντός ψαλίδας 6% με 15% επί της τιμής ζώνης για τα εκτός σχεδίου, ανάλογα με τα τετραγωνικά αυθαιρεσίας.
Στο ενημερωτικό σημείωμα για νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο επισημαίνεται ακόμη πως διαφοροποιούνται συστηματικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται για την πρώτη κατοικία από αυτά των λοιπών κατοικιών (δευτερεύουσα, παραθεριστική) και των λοιπών κτιρίων που δεν είναι κατοικίες (πχ επαγγελματικές, παραγωγικές ή άλλες χρήσεις). Επίσης, διαφοροποιούνται σύμφωνα με τη βλάβη που έχει επέλθει στο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα διαβαθμίζονται ως εξής:
«Με αυτό το σχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα στου πολίτες να δηλώσουν οικειοθελώς τυχόν αυθαιρεσίες» σημείωσε η κ. Μπριμπίλη, γνωστοποιώντας ότι η καταβολή του προστίμου μπορεί να γίνει εφάπαξ με έκπτωση 10% ή εντός 16 μηνών σε έξι ισόποσες δόσεις.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, μετά την παρέλευση του οκταμήνου κατά το οποίο μπορούν να δηλώσουν οι πολίτες τις οικοδομικές τους αυθαιρεσίες και να υποστούν τις κυρώσεις, θα ακολουθήσει εντατικός και διαρκής έλεγχος εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων που δεν θα έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή και η επιβολή των αυστηρών προστίμων που προβλέπονται από τον νόμο.
Στην περίπτωση μη δήλωσης, το πρόστιμο ανέρχεται στο 30% επί της αντικειμενικής αξίας.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση που το ποσό που καταβλήθηκε υπερβαίνει αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση.
Επιπλέον, έγινε γνωστό πως το ειδικό πρόστιμο διατήρησης και πράσινης χρήσης κατατίθεται στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), τηρείται σε ειδικό λογαριασμό που ονομάζεται «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης, εντός του πρωτοβαθμίου ΟΤΑ στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι χώροι που δηλώνονται.
Σημειώνεται πως στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάγονται τα εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, βιοτόπους, σε παραλιακά δημόσια κτήματα, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Η κ. Μπιρμπίλη αναφερόμενη στη ρύθμιση που επελέγη, τόνισε πως δεν νομιμοποιείται το «παράνομο κτίσμα», καθώς, όπως ανέφερε, «για λόγους αρχής δεν νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία».
Σχετικά με το τι αλλάζει στις νέες οικοδομές, η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μ. Καλτσά διευκρίνισε ότι:
- οι ημιυπαίθριοι παραμένουν ως ποσοστό στο 15% αλλά καταργείται η ισοκατανομή τους στους ορόφους
- καταργείται η βύθιση των υπογείων
- οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο
- οι ισόγειοι και υπέργειοι χώροι δόμησης δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης για κανένα κτήριο εκτός από τις κατοικίες και, τέλος
- στις κατοικίες, προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης οι ισόγειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αλλά όχι οι στεγασμένοι ανοιχτοί (πυλωτές).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ