Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 11:57

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να βρεθεί η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για στήριξη της χώρας – με συμμετοχή του ΔΝΤ – σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αμετάβλητα αναμένονται τα επιτόκια.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να βρεθεί η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για στήριξη της χώρας – με συμμετοχή του ΔΝΤ – σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Έχοντας προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%, οι αναλυτές θα εστιάσουν την προσοχή τους στις λεπτομέρειες που αφορούν τα ομόλογα που θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις για χορήγηση δανείων από την κεντρική τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η τράπεζα θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και μετά τον Ιανουάριο του 2011, δίνοντας «ανάσα» στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.

Επίσης, ο κ. Τρισέ πιθανόν να δεχθεί πιέσεις να ξεκαθαρίσει και τη θέση του όσον αφορά το ρόλο του ΔΝΤ σε πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στο κόστος δανεισμού, οικονομικοί αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ευρωζώνη αντισταθμίζουν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και την απροσδόκητη ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ο χαμηλού κόστους δανεισμός στην Ευρωζώνη διατηρείται εδώ και ένα περίπου έτος και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ζώνης σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2011.