Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 11:57

Στο Μαξίμου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας

Σε εξέλιξη είναι συνεργασία του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας. Καμία περίπτωση χρεοκοπίας διαβεβαίωσε η Λ. Κατσέλη, την ώρα πάντως που πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ξένων οίκων ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μόνη της και θα προσφύγει τελικά στο ΔΝΤ. Ελαφρά αποκλιμάκωση του spread.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, κατά την οποία ο κ. Παπανδρέου ενημερώνεται λεπτομερώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Χθες, σε δηλώσεις της στην κρατική τηλεόραση, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, σημειώνοντας πως οι αγορές προσπαθούν τώρα να τεστάρουν την ικανότητα της Ελλάδας να

χρηματοδοτήσει τις δανειακές της ανάγκες.

«Η Ελλάδα δεν υπάρχει καμία περίπτωση, μα καμία, να χρεοκοπήσει», ξεκαθάρισε η κ. Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ και πρόσθεσε: «Οι αγορές αυτή τη στιγμή τεστάρουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης του χρέους. Οι αγορές βγάζουν λεφτά απ'τα πάνω-κάτω».

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας απέρριψε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισε, ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη εξυγίανση των δημοσιονομικών. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε της σημασία της εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της αύξησης των spreads των ελληνικών ομολόγων («Δεν σχολιάζω ποτέ τα spreads»).

Goldman Sachs: Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα πάντως, και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Τρισέ, συνεχίζονται οι πιέσεις των αγορών.

Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη Ερικ Νίλσεν, σε κείμενο (επιστολή του προς πελάτες της τράπεζας) που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Το Βήμα».

Ο κ. Νίλσεν θεωρεί αναπόφευκτη τη χρήση του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, και σχεδόν βέβαιη την αδυναμία της Ελλάδας να τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ.

Χθες επίσης, αναλυτής της Fitch Ratings εκτίμησε πως επιβάλλεται η προσφυγή της Ελλάδος σε ΔΝΤ και Ε.Ε. για την παροχή βοήθειας. «Ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να απευθυνθεί δημοσίως στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει στήριξη και μετρητά: δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρις Πραις.

Το ελληνικό χρέος θα υποβαθμιστεί στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και εφόσον η κυβέρνηση παρεκκλίνει του σχεδίου της, τόνισε από την πλευρά του αναλυτής της S&P.

Ελαφρά αποκλιμάκωση εν τω μεταξύ εμφάνιζε τις πρώτες ώρες των συναλλαγών το spread και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 7,23% από 7,37% που διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα, στο κλείσιμο της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ). Το περιθώριο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, κυμαινόταν στο 4,12%.