Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 14:47

Εξάρθρωση συμμορίας πειρατών από τη Φ/Γ «Λήμνος»

Συμμορία πειρατών εξάρθρωσε κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Ινδικό ωκεανό η ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» στο πλαίσιο συμμετοχής της στην επιχείρηση «OCEAN SHIELD» του ΝΑΤΟ κατά της πειρατείας.

Συμμορία πειρατών εξάρθρωσε κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Ινδικό ωκεανό η ελληνική φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά της πειρατείας με την ονομασία «OCEAN SHIELD».

Το νατοϊκο πλοίο περιπολούσε στις 7/4 βόρεια των Σεϋχέλλων, όταν ένα φαλαινοθηρικό (whaler) που ρυμουλκούσε δύο λέμβους (skiff) εντοπίστηκε από σουηδικό περιπολικό αεροσκάφος. Καθώς η Φ/Γ «Λήμνος» προσέγγισε τα σκάφη, απογειώθηκε το ελικόπτερο της φρεγάτας και παρατήρησε τους πειρατές να πετούν στη θάλασσα όπλα, σκάλες και άλλο εξοπλισμό για πειρατεία.

Η ομάδα ΟΥΚ της φρεγάτας έθεσε γρήγορα υπό έλεγχο τους 10 πειρατές.

«Η επαγρύπνηση, η αποφασιστικότητα και η προσαρμοστικότητα είναι οι οι κύριοι πυλώνες των επιχειρήσεων μας στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να αποτρέψει και να εξαρθρώσει την πειρατεία και η φρεγάτα "Λήμνος" είναι έτοιμη να αποδείξει αυτό, οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί», δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων του ελληνικού πολεμικού, υποπλοίαρχος Σαραντινός.

Η Φ/Γ Λήμνος συμμετέχει στη Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 (SNMG-2) του ΝΑΤΟ από τις 14 Ιανουαρίου 2010. Από 12 Μαρτίου, το πλοίο βρίσκεται στην περιοχή του κόλπου του ¶ντεν και του δυτικού Ινδικού Ωκεανού, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην επιχείρηση “OCEAN SHIELD” και είναι η δεύτερη φορά που αναχαιτίζει και εξαρθρώνει συμμορία πειρατών. Η πρώτη ήταν την 1η Απριλίου 2010.

Η σχετική ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ είναι αναρτημένη στη διεύθυνση http://www.manw.nato.int/