Σε συμφωνία για τους όρους μια πιθανής έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή από την ΕΕ.
Σε συμφωνία για τους όρους μια πιθανής έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχει επιτευχθεί συμφωνία» δήλωσε η πηγή, η οποία είναι προσκείμενη στις συζητήσεις. Ερωτηθείσα για το επιτόκιο των δανείων που ενδεχομένως χορηγηθούν στην Ελλάδα, ανέφερε πως «πρόκειται για πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». «Για δάνεια διάρκειας έως τρία έτη, είναι το επιτόκιο SDR (151 μονάδες βάσης) συν 300 μονάδες βάσης συν 50 μονάδες βάσης για διαχειριστικά έξοδα», δήλωσε.
Νωρίτερα, το Reuters σε τηλεγράφημά του υπολόγιζε πως οι προαναφερθέντες όροι ισοδυναμούν με επιτόκιο της τάξης του 5,01%.
Αργότερα άλλες κοινοτικές πηγές περιέγραφαν ένα παρομοιο σύστημα, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα οδηγήσει σε δανεισμό της χώρας μας με επιτόκιο πάνω από 6%, το οποίο μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν τα δάνεια που λάβει η Ελλάδα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.
Μία από τις πηγές ανέφερε ακόμη πως δεν συζητήθηκε ποσό για τα δάνεια που ενδεχομενώς παρασχεθούν, όμως εκτίμησε πως θα πρόκειται για ένα αξιόλογο ποσό.
Και νωρίτερα, πηγή της ΕΕ είχε αναφέρει πως το ύψος των δανείων καθώς και η διάρκειά τους θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και την Κομισιόν, οι οποίες θα αναλύσουν το όποιο αίτημα της χώρας μας.
«Το ύψος και η λήξη εξαρτώνται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες» σημείωσε η πηγή, γνώστης των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο υφυπουργών Οικονομικών της ΕΕ και κεντρικών τραπεζιτών για το θέμα.
«Η διαδικασία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν ότι όντως ισχύει αυτό και θα πουν τι ποσό και τι διάρκεια χρειάζεται» πρόσθεσε. «Θα προτείνουν το ύψος, υποθέτω μετά από διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, και στη συνέχεια θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup» κατέληξε.
Κάτω από τις 400 μ.β. το spread
Την ίδια ώρα, εν μέσω του κυκεώνα των συζητήσεων για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σημαντική πτώση σημειώνει τo πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund, υποχωρώντας κάτω από τις 400 μονάδες βάσης.
Στις 17:16 (ώρα Ελλάδος), το spread του ελληνικού ομολόγου διαμορφωνόταν στις 392,2 μονάδες βάσης, περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες.
Παρά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ διεμήνυσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα.
Εντωμεταξύ, τη στήριξή τους στην Ελλάδα υπογράμμισαν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα
Πληθώρα δημοσιευμάτων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει πυροδοτήσει η εντεινόμενη συζήτηση για μία πιθανή ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της χώρας μας.
«Καθώς τα επιτόκια του ελληνικού χρέους κλιμακώνονται εκ νέου, το ερώτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν είναι πλέον αν η Αθήνα έχει την πολιτική βούληση να περικόψει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους για να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό της έλλειμμα, αλλά εάν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα πριν προλάβει να έχει την ευκαιρία να το κάνει». Αυτή η φράση σε δημοσίευμα των New York Times συνοψίζει το κλίμα που αποτυπώνουν τα διεθνή ΜΜΕ για νέους φόβους περί ελληνικής χρεοκοπίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το μπλογκ Alphaville των Financial Times, το οποίο φιλοξενεί σχόλιο του αναλυτή Γκάρι Τζένκινς από την Evolution Securities. «Στο παιχνίδι πόκερ που έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση μεταξύ ΕΕ και αγοράς, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι μπορεί να φτάνουμε πιο κοντά στο σημείο όπου οι αγορές θα ζητήσουν να δουν τι έχει να προσφέρει η ΕΕ. Και αν η παροχή ρευστότητας από την ΕΕ έρθει στα τρέχοντα επιτόκια, τότε μπορεί απλώς να καθυστερήσει το αναπόφευκτο», αναφέρει ο αναλυτής.
¶λλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές στους οποίους σχεδιάζει να στραφεί η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να μην δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα, ειδικά εάν η Ελλάδα αποφασίσει να κατηγοριοποιηθεί ως αναδυόμενη αγορά.
Για τη Wall Street Journal, οι χθεσινές εξελίξεις στις αγορές υποδεικνύουν ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αμβλύνει την κρίση με μία θολή υπόσχεση για ένα πακέτο διάσωσης με τη στήριξη του ΔΝΤ έχουν αποτύχει».
Την εκτίμηση ότι η πιστωτική κρίση της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα στην αρχή διατυπώνει ο Economist. «Ο Γιώργος Παπανδρέου βιάστηκε να μιλήσει. Στις 6 Απριλίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τη διακήρυξη του Έλληνα πρωθυπουργού ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν από το 6,5% σε άνω του 7%... Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ωστόσο η λέξη που αρχίζει από “χ” είναι όλο και πιο συχνά στα χείλη των αναλυτών. Το κόστος εξασφάλισης των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα το αντίστοιχο των ισλανδικών, οι ελληνικές τράπεζες ζήτησαν να αντλήσουν από το πρόγραμμα ρευστότητας της κυβέρνησης. Η ελληνική πιστωτική κρίση όχι μόνο δεν φτάνει στο τέλος της, αλλά έχει μόλις αρχίσει», εκτιμά το βρετανικό περιοδικό.