Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 12:48

Τελεσίγραφο για αύξηση των εσόδων

Τελεσίγραφο στους προϊσταμένους των εφοριών για αύξηση των εσόδων του Δημοσίου εντός του Απριλίου, απηύθυνε ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ. Μόνο τρεις από τις 67 εφορίες του Λεκανοπεδίου παρουσιάζουν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Τελεσίγραφο στους προϊσταμένους των εφοριών για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο.

Όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, μόνον τρεις από τις 67 εφορίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχουν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για αύξηση των εσόδων, ενώ στις υπόλοιπες Εφορίες υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις που υπερβαίνουν το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 20%. Την ίδια ώρα 23 εφορίες δεν έχουν καν δώσει στοιχεία για την πορεία είσπραξης των εσόδων κατά το α΄ τρίμηνο εφέτος.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό απαράδεκτο και κάλεσε τους διευθυντές των Εφοριών να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Μεταφέροντας εντολές του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο κ. Γεωργακόπουλος επεσήμανε ότι εάν οι εφορίες της Αττικής δεν φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, τότε «κανείς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος», καθώς δεν θα τηρηθεί ούτε ο προϋπολογισμός ούτε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη με τους προϊσταμένους των ΔΟΥ δεν παρέστη τελικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) εξαιτίας του αποκλεισμού του υπουργείου απο τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ στο υπουργείο Οικονομικών, που εμπόδισαν την πρόσβαση του κ. Παπακωνσταντίνου στο κτίριο.

Στη σύσκεψη ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ έδωσε εντολές για εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την αύξηση των εσόδων με το υπάρχον προσωπικό ώστε να επιτευχθούν τον Απρίλιο οι στόχοι που έχουν τεθεί για το σύνολο του α΄ τετραμήνου εφέτος. Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε από τους προϊσταμένους των εφοριών αφενός να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά και στις επιχειρήσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο γ.γ. για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, από τα 32 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των βεβαιωμένων φόρων, ο στόχος είσπραξης για το 2010 είναι 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται έως τώρα.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι επίσης, να αξιοποιηθεί η ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου για υποβολή δηλώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών από τους φορολογούμενους που δεν τις είχαν υποβάλει.