Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της χώρας μας. Θα χρειαστεί κοινοβουλευτική έγκριση για την όποια βοήθεια στην Ελλάδα, λέει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Με προσφυγή κατά του σχεδίου απειλεί Γερμανός οικονομολόγος.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και σήμερα το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Η επιτυχία της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας προκάλεσε συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές, καθώς το επιτόκιο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα παρά την υπερκάλυψη της έκδοσης.
Στις 13:16 (ώρα Ελλάδος), το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχυόταν στις 391,6 μονάδες βάσης από 377 μονάδες βάσης που έκλεισε χθες.
«Μπορεί η Ελλάδα να μην χρειάζεται προσωρινά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης… αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί μακροπρόθεσμα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας», σχολίασε αναλυτής της Commerzbank.
Merit: Παραμένει το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας
Επιτυχή κατά το ήμισυ κρίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ τη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, τονίζοντας ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από την τελευταία έκδοση αντίστοιχης διάρκειας που έγινε τον Ιανουάριο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω εξελίξεις συμπεραίνουμε ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας παραμένει και όσο συνεχίζει να υφίσταται, δεν περιμένουμε κάποια περαιτέρω εκτόνωση των spreads και θεωρούμε ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην αγορά», επισημαίνει η χρηματιστηριακή στο σημερινό της δελτίο.
Όπως σημειώνει, το σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να «τρέξει» το ΠΣΑ, να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, να προωθήσει με γοργούς ρυθμούς την αναπτυξιακή της πολιτική και να μειώσει δραστικά τον δημόσιο τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γερμανία: Θα χρειαστεί έγκριση της Βουλής για βοήθεια στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διά του εκπροσώπου του ανέφερε πως οποιοδήποτε πακέτο στήριξης πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να επιδιώξει να λάβει αυτήν την έγκριση του σχεδίου προτού η Ελλάδα «φωνάξει για βοήθεια».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει να μην χορηγηθεί η πίστωση χωρίς αυτήν την κοινοβουλευτική έγκριση.
«Η εργαλειοθήκη γέμισε και είναι ανά πάσαν στιγμήν έτοιμη. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται άλλη ενέργεια» κατέληξε.
Απορρίπτει η κυβέρνηση τα περί πολυπλοκότητας στην ενεργοποίηση
Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε πως υπάρχει κατηγορηματική απόφαση από τις χώρες της Ευρωζώνης πως ο μηχανισμός στήριξης αυτός είναι έτοιμος, απορρίπτοντας τα περί πολυπλοκότητας στην ενεργοποίησή του, αν αυτό χρειαστεί.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ Real FM, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε: «Δεν προκύπτει από πουθενά όλη αυτή η περίεργη και σύνθετη διαδικασία που προβάλλεται τις τελευταίες μέρες για ψήφιση από κοινοβούλια κ.τ.λ».
Πάντως, σημείωσε πως για την ώρα ο μηχανισμός αυτός αντιμετωπίζεται σαν δίχτυ ασφαλείας, το οποίο υπάρχει για να εγγυάται τον καλύτερο δανεισμό της χώρας.
«Θα προσπαθήσουμε να δανειστούμε με καλύτερο όρους από την αγορά» επισήμανε κατά την ενημερώση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας όμως ότι «εάν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε φυσικά τον μηχανισμό στήριξης».
Ερωτηθείς για χθεσινό δανεισμό (μέσω εντόκων γραμματίων), χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμά του και υπογράμμισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε για να αποφασίζουμε την κατάλληλη συμπεριφορά μας ως προς το μεγάλο θέμα του δανεισμού».
Με προσφυγή κατά του σχεδίου στήριξης απειλεί Γερμανός οικονομολόγος
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως Γερμανός οικονομολόγος απειλεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το πακέτο βοήθειας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
«Θα καταθέσουμε μήνυση στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης από τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tuebingen.
Ο οικονομολόγος φέρεται μάλιστα να συνεργάζεται ήδη στην υπόθεση με τον συνταγματολόγο Βίλχελμ Χάνκελ και άλλους.
Όπως αναφέρει η Rheinische Post, ο Σταρμπάτι θεωρεί το πακέτο ως επιδότηση, η οποία απαγορεύεται, καθώς το επιτόκιο που προβλέπεται βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα των επιτοκίων της αγοράς. Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει το θέμα.
«Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη»
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, o Σταρμπάτι – πρώην πολέμιος του ευρώ – υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη.
«Το καλύτερο θα ήταν, οι χώρες που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ», ανέφερε ο Γερμανός οικονομολόγος.
«Δεν μπορούμε να τις πετάξουμε έξω, καθώς δεν το θέλει κανείς. Αλλά εάν αυτές οι χώρες θέλουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, το καλύτερο θα είναι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη και να υποτιμήσουν το νόμισμά τους. Έτσι θα καταστούν διεθνώς πιο ανταγωνιστικές, όπως έκαναν άλλωστε και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Με λίγα λόγια, τα χρέη τα οποία έχει η Ελλάδα θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ποσοστό της υποτίμησης του νομίσματός της. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα πνιγεί και αυτό δεν μπορεί να το θέλει κανείς», τόνισε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, το πακέτο βοήθειας των 30 δισ. ευρώ ήταν μόνο ένα πρώτο βήμα και το ποσό ενδεχομένως να είναι «τουλάχιστον διπλάσιο».
Handelsblatt: Η βοήθεια στην Ελλάδα μπορεί να φθάσει τα 90 δισ. ευρώ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αποκλείουν την ανάγκη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να βοηθηθεί η Ελλάδα, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε την Κυριακή, γράφει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ δεν αποτελούν παρά "ένα πρώτο βήμα", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τελικό ποσό μπορεί να είναι "τουλάχιστον δύο φορές πιο υψηλό".
Το δημοσίευμα διέψευσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Όπως είπε το πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισ.ευρώ για την Ελλάδα είναι σχεδιασμένο για να καλύψει περίοδο τριών ετών και η κουβέντα για οποιοδήποτε άλλο ποσό αποτελεί «εικασία».
Δηλώσεις Μέρκελ - Λαγκάρντ
Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η επιτυχής δημοπρασία εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο αποκαλύπτει ότι ο μηχανισμός έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί.
Σημειώνεται ότι η καγκελάριος έχει δεχθεί έντονη κριτική τα τελευταία 24ωρα από Γερμανούς βουλευτές, που την κατηγορούν για υπαναχώρηση από την αρχική σκληρή θέση της στο ζήτημα της στήριξης της Ελλάδας.
Ο μηχανισμός για τη στήριξη της Ελλάδας, που υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν επιδέχεται παρερμηνείες, ενώ στο μέλλον μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλες χώρες με ανάλογο πρόβλημα, δήλωσε χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.
Με την τοποθέτηση αυτή η κ. Λαγκάρντ δίνει απάντηση σε όσους, κυρίως στη Γερμανία, αμφισβητούν τη νομιμότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού, που ενέκριναν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Θέσαμε σε ισχύ ένα νέο μηχανισμό αποδεικνύοντας τι μπορούμε να κάνουμε όταν ενεργούμε από κοινού», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός, προσθέτοντας ότι ήταν απολύτως αναγκαία η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο μηχανισμός δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, όλες οι χώρες της ευρωζώνης στηρίζουν την απόφαση και συνεπώς δεν υπάρχει καμία σύγχυση, ούτε παρερμηνεία σχετικά με τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας».
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ σχολιάζοντας την απειλή για προσφυγή από Γερμανό οικονομολόγο σημείωσε δηκτικά: «Αναζητείται Έλληνας μηχανικός που θα υποβάλλει μήνυση για τον Ο.Τ.Ε., τα Ναυπηγεία, το Γερμανικό υποβρύχιο που γέρνει καθώς και τις λογιστικές λοβιτούρες κάποιων γερμανικών υπερκαταστημάτων στην Ελλάδα…».