Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2002 16:08

ΕΟΤ: Μείωση 1% - 2% στον τουρισμό φέτος

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταγράφεται μία μείωση της τάξης του 1% - 2%, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Ιωάννης Πατέλλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της 18ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού Philoxenia, που θα λειτουργήσει από 31 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Ωστόσο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος κατά περίπου 2,5%.

Ο κ. Πατέλλης χαρακτήρισε «πολύ καλά τα αποτελέσματα αυτά σε σύγκριση με των άλλων χωρών», και εμφανίστηκε αισιόδοξος για άνοδο του τουριστικού συναλλάγματος και το 2003, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεσπάσουν γεγονότα (πχ πόλεμος στο Ιράκ) που θα μεταβάλλουν τα δεδομένα.

Ο κ. Πατέλλης εκτιμά ότι θα πάει καλά το κομμάτι του τουρισμού που σχετίζεται με τον συνεδριακό τουρισμό, αλλά και με τα μεγάλα οργανωμένα ξενοδοχεία και τα κρουαζιερόπλοια, ενώ αντίθετα, οι μικρές επιχειρήσεις που δεν θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της εποχής, θα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες.

Ο κ. Πατέλλης αναπτύσσοντας την πολιτική που ακολουθεί ο ΕΟΤ για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού, ανέφερε ότι σύντομα ανοίγει γραφείο του ΕΟΤ στην Κύπρο, που θα αποτελεί το ορμητήριο για διείσδυση στις αραβικές χώρες και την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδήματος.