Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 06:04

Ανοδος γιέν και δολαρίου

Ανοδικά κινήθηκαν το γιέν και το δολάριο καθώς οι προοπτικές ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να περιορίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη τόνωσαν τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ανοδικά κινήθηκαν το γιέν και το δολάριο καθώς οι προοπτικές ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να περιορίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη τόνωσαν τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όδευε να κλείσει τη δεύτερη εβδομάδα απωλειών έναντι του γιέν καθώς η ζήτηση των επενδυτών για την απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε τα μέγιστα από την στιγμή της έγκρισης δανεισμού ύψους 45 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το γιέν και το δολάριο της Σιγκαπούρης όδευαν να κλείσουν την εβδομάδα με κέρδη έναντι του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα θα καταργήσει τη συμφωνία πρόσδεσης του νομίσματός της με την επιτάχυνση της οικονομικής της ανάπτυξης.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3553 ανά ευρώ στις 10:23 π.μ. στο Τόκιο, από 1,3573 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 125,65 ανά ευρώ από 126,27 χθες. Εναντι του δολαρίου το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 92,69 από 93,03, οδεύοντας να σημειώσει αυτήν την εβδομάδα άνοδο 0,5%.

Το δολάριο της Σιγκαπούρης ισχυροποιήθηκε 0,9% αυτήν την εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, φθάνοντας στο 1,3767 δολ. Σιγκαπούρης.

Χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε την έναρξη διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η έναρξη των συνομιλιών θα γίνει στην Αθήνα στις 19 Απριλίου.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης έγινε μετά την αύξηση των απόδοσης των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έως το 7,381% χθες, τα υψηλότερα επίπεδα πριν από την έγκριση του πακέτου διάσωσης της χώρας που ανακοινώθηκε στις 11 Απριλίου.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά νομίσματα έναντι του δολαρίου αυτήν την εβδομάδα καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι το κινεζικό νόμισμα ενδέχεται να σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 3% το επόμενο δωδεκάμηνο και η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 11,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, ανακοίνωσε χθες στο Πεκίνο η στατιστική υπηρεσία της χώρας.