Τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά την άτυπη συνεδρίασή του.
Η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά αίτημα για βοήθεια, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου του Eurogroup.
Η επιστολή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν αντικατοπτρίζει την επιθυμία της χώρας να σεβαστεί τις διαδικασίες του ΔΝΤ, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει βοήθεια.
Πρόσθεσε πάντως πως τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής.
Όπως ανέφερε, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της Ελλάδας, ωστόσο τα 16 κράτη – μέλη βολοδοσκοπήθηκαν όσον αφορά στις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης, αν αυτός ενεργοποιηθεί. Παράλληλα σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τη Δευτέρα οπότε θα προσέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε επίσης λόγο για ελλείψεις στο οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και ανακοίνωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων.
Στόχος η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας
Ως προς τα άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, καθώς και στην κάλυψη των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του ευρώ.
Ως προς την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας οι κοινοτικοί ιθύνοντες τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης διαδικασιών διαβούλευσης επί των σχεδίων εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο του Eurogroup, πριν αυτά τεθούν υπό την κρίση των εθνικών κοινοβουλιών, ενώ παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη αυστηρότερων κανόνων ως προς την υποχρέωση των κρατών - μελών να μειώνουν τα δημόσια χρέη τους.
Επί τάπητος και η ανταγωνιστικότητα
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των διαφορετικών επιπέδων ανταγωνιστικότητας των χωρών του ευρώ, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμερούς εποπτείας, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο Ζ. Κ. Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη συμβατότητας των μισθών σε μια χώρα με τα επίπεδα παραγωγικότητας στη χώρα αυτή.
Νέα διάθεση εντόκων γραμματίων την Τρίτη
Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκε πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την Τρίτη 20 Απριλίου θα προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 23η Απριλίου. Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνο οι Βασικοί Διαπραγματευτές της αγοράς (Primary Dealers) και δεν θα δοθούν προμήθειες, αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ στην ανακοίνωσή του.
Την προηγούμενη Τρίτη, το ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,92 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 και 26 εβδομάδων – την πρώτη μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, σε περίπτωση που χρειαστεί. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι μη ανταγωνιστικές προσφορές.