Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2002 00:01

Η τεχνολογία ανέβασε τη Ν.Υ.

OΙ ΜΕΤΟΧΕΣ τεχνολογίας οδήγησαν σε άνοδο τη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν επιλεκτικά μετοχές από το συγκεκριμένο τομέα.

Από τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, η Intel σημείωνε ενδοσυνεδριακά άνοδο 3,8%, η IBM 2% και η Oracle επίσης 2%. Εξαίρεση από το ανοδικό αυτό κλίμα αποτελεί η μετοχή της εταιρείας οπτικών ινών JDS Uniphase, η οποία έχασε περίπου 10% της αξίας της. Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι ο τομέας στέγης εξακολουθεί να αποτελεί στυλοβάτη για την αμερικανική οικονομία.

Σε αρνητική περιοχή έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την τελευταία ημέρα της εβδομάδας επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που ήθελαν τις αγορές να κινούνται πτωτικά, παίρνοντας ανάσες έπειτα από τη θεαματική ανάκαμψη των προηγούμενων εβδομάδων. O δείκτης Dow Jones Inustrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 126,65 μονάδες, ποσοστό 1,52%, φθάνοντας στις 8.443,99 μονάδες. Ανοδο 32,42 μονάδων, ποσοστό 2,50% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.331,13 μονάδες.

Επικεφαλής της χθεσινής πτώσης τέθηκε η μετοχή της ολλανδικής Ahold, που έχασε το 8% της αξίας της, ενώ αντίθετα η μετοχή της γερμανικής Metro ενισχύθηκε κατά 10% υποστηριζόμενη από την είδηση πως η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην πώληση του τμήματος ακινήτων, αξίας 3-4 δισ. ευρώ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,6% και 0,57%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει 12% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών στα οποία βρέθηκε στις 9 Οκτωβρίου, χάνοντας συνολικά 2% σε εβδομαδιαία βάση.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως τα χρηματιστήρια έχουν προοπτικές ανόδου το επόμενο επταήμερο εάν φυσικά συνεχισθεί το κύμα των θετικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Saint-Gobain (-10,9%), Corus (-4,8%), UPM-Kymmene (-6%), Stora-Enso (-6,4%), Michelin (-2,6%), Porsche (+1,3%), Siemens (+2,4%), Telia (+6,5%), Deutsche Telekom (+2%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, η ιαπωνική αγορά είχε ανακάμψει δείχνοντας ανακουφισμένη από την στάση που δείχνει ο πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι στο θέμα της μεταρρύθμισης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ