Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 19:34

«Με γνώμονα το συμφέρον της χώρας οι αποφάσεις μας για το μηχανισμό»

«Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό και θα ενημερώσουμε με ειλικρίνεια για κάθε απόφασή μας τους πολίτες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός.

«Αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό και θα ενημερώσουμε με ειλικρίνεια για κάθε απόφασή μας τους πολίτες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια των συναντήσεων – συσκέψεων που είχε τη Δευτέρα.

«Αν για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται και να έχουμε μια πορεία σιγουριάς για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται να καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Κάλεσε δε όσους, όπως είπε, «σήμερα, αντί να βοηθήσουν να βγούμε από το τέλμα κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον», αλλά και όσους «επιχειρούν να πλήξουν τις σχέσεις αλήθειας και εμπιστοσύνης που έχει η κυβέρνηση με τους πολίτες και την κοινωνία στο σύνολο της», να κάνουν στην άκρη.

«Εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη να βγάλουμε με σιγουριά τη χώρα από την κρίση και να ανοίξουμε το δρόμο για μια ανάπτυξη βιώσιμη με ανθρώπινο πρόσωπο. Ας κάνουν στην άκρη κάποιοι που δεν θέλουν η χώρα να αλλάξει, να ξεφύγει από τις κακοδαιμονίες που την ταλανίζουν, γιατί δεν θέλουν να χάσουν προνόμια και να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί», τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «χωρίς το μηχανισμό στήριξης, θα ήμασταν ήδη στο ΔΝΤ και μάλιστα, χωρίς το ευρωπαϊκό δίχτυ ασφάλειας», ενώ παραδέχθηκε ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε να είναι «ευρωπαϊκότερος» και πιο αποτελεσματικός, ωστόσο, όπως ανέφερε, «συντηρητικές ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν έδειξαν την πίστη που θα έπρεπε να έχει η Ευρώπη στις δυνάμεις της. Έβαλαν στο κάδρο και το ΔΝΤ».

Ανέφερε ακόμη ότι «η ύπαρξη του μηχανισμού, δεν ήταν και δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε να είμαστε στις αγορές με καλύτερους όρους, να δημιουργηθεί η σιγουριά για την πορεία μας και να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα που είναι αναγκαία. Βήματα απαραίτητα έτσι κιΆ αλλιώς, και ανεξάρτητα από την άμεση κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Δεσμεύθηκε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη για να πετύχει τον πλέον πλήρη μηχανισμό στήριξης. «Γιατί θέλουμε ένα καθαρό πεδίο, μια στέρεη βάση, που θα μας επιτρέψει να κινούμαστε σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και οικοδόμησης των προϋποθέσεων για την ανάταξη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε.

«Σε επιτήρηση η οικονομία λόγω της πολιτικής της ΝΔ»

Επιτιθέμενος στη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα και η οικονομία είναι σε επιτήρηση λόγω της πολιτικής της ΝΔ και μάλιστα, υπό τον έλεγχο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».

Κατηγόρησε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υποκρίνεται ότι μιλά για δήθεν «μπλόφα» του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας: «Δεν υπήρξε μπλόφα. Το είχα πει ευθαρσώς στους εταίρους μας, ότι αν δεν στηρίξουν την χώρα θα υποχρεωθούμε να καταφύγουμε στο ΔΝΤ, στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαμε να δανειστούμε ή θα δανειζόμασταν με δυσβάστακτους όρους. Καμία μπλόφα, λοιπόν. Είπα απλές αλήθειες. Και με τις ενέργειές μας κινητοποιήσαμε την Ευρώπη. Όταν η Ελλάδα ήταν για χρόνια απούσα από την Ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή».

«Φτάνουν στο σημείο να δαιμονοποιούν την επιτήρηση που με δική τους ευθύνη ήδη βρισκόμαστε. Και μας επιτηρούν μαζί η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όλα αυτά τα ξεχνούν σκοπίμως αυτοί που ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Ανεδαφική η αντίληψη των ηγεσιών της Αριστεράς»

Απευθυνόμενος στην αριστερά, χαρακτήρισε την αντίληψη των ηγεσιών της απολύτως ανεδαφική, αν και καλοπροαίρετη. «Εκφράζουν θέσεις που ηχούν ωραία, πρακτικά όμως δεν συνιστούν αλλαγή, δεν δίνουν λύσεις, αλλά συμβάλουν στην στασιμότητα», ανέφερε.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι οι στόχοι της κυβέρνησης σήμερα είναι δίχτυ ασφαλείας για την οικονομία και τη χώρα, παραγωγική ανασυγκρότηση, νέο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, νέο μοντέλο αποτελεσματικής διακυβέρνησης – που εξασφαλίζει διαφάνεια, ουσιαστικό αποτέλεσμα και δικαιοσύνη και πάνω απΆ όλα, και ως αποτέλεσμα των προηγουμένων, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες.