«Σύντομα και με αίσθημα ευθύνης» θα λάβει η κυβέρνηση την απόφασή της για προσφυγή ή όχι στο μηχανισμό στήριξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Τι είπε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο.
«Σύντομα και με αίσθημα ευθύνης» θα λάβει η κυβέρνηση την απόφασή της για προσφυγή ή όχι στο μηχανισμό στήριξης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει τον τρόπο «να σώσει τη χώρα από τα χειρότερα». Ο μηχανισμός είναι διαθέσιμος συνέχισε, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Αναφερόμενος στα περί επιβολής όρων ΔΝΤ, επισήμανε πως δεν διαπραγματευόμαστε μόνο με το Ταμείο αλλά και με την ΕΕ και την ΕΚΤ. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως δεν πρόκεται να μας επιβάλλουν άλλους όρους οι μεν και οι δε, αλλά συζητώνται κοινοί όροι με όλους.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται όλες τις λεπτομέρειες ώστε όταν και αν αποφασιστεί η προσφυγή στο μηχανισμό να είναι άμεση η εκταμίευση.
Ερωτηθείς για τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης, σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, απάντησε πως θα είναι τριετές, ενώ πρόσθεσε πως η οικονομική βοήθεια που μας προσφέρεται δεν υποκαθιστά την αγορά, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο στόχος είναι ακριβός αυτός, να μας επαναφέρει στην αγορά.
Απαντώντας στο ερώτημα από τι μέτρα θα συνοδευτεί αυτός ο δανεισμός, σημείωσε πως οι συζητήσεις γίνονται πάνω στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ecofin του Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει δεσμευθεί σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών. Συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ θέλει να συζητήσει και για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως για την κυβέρνηση το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία. Μάλιστα επισήμανε πως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλοί.
Σε ερώτημα σχετικό με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου και με το ενδεχόμενο απολύσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εστίασε στις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί για αναστολή προσλήψεων και μείωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναφέρθηκε όμως και στη σχετική διάταξη του Συντάγματος, που προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν.
«Βεβαίως, θα πάμε σε συγχώνευση - κατάργηση οργανισμών. Ξέρουμε ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα για την κατάργηση των θέσεων, όταν συγχωνευτούν, δεν έχουν παρθεί, όμως, αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εντός του 2010, όπως και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.
ΔΝΤ: Στο -2% το ΑΕΠ φέτος, στο -1,1% το 2011
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2010, προβλέπει ότι στην Ελλάδα μετά το -2% του 2009, οι ρυθμοί θα παραμείνουν αρνητικοί και για τα επόμενα δυο χρόνια και συγκεκριμένα θα κινηθούν στο -2% για το 2010 και στο -1,1% για το 2011.
Επίσης, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο οι δυσκολίες της χώρας μας να μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και κυρίως στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δημιουργώντας ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί πρόβλημα.
Σημειώνει μάλιστα πως ότι οι προοπτικές επανόδου της ευρωζώνης σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης απειλούνται από την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα και τονίζεται ότι αυτή η πραγματικότητα αυξάνει τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία στη δημοσιονομική τους πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτο και σημαντικό βήμα τη συμφωνία για την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ώστε οι ανησυχίες για την Ελλάδα να μην οδηγήσουν σε επέκταση της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τις ΗΠΑ, εμφανίζονται ευοίωνες, καθώς από την ύφεση του 2009 (-2,4%) προβλέπεται να έχουν ανάπτυξη 3,1% το 2010 και 2,6% το 2010. Ισχυρή ανάπτυξη προβλέπεται και για την Ασία, ενώ αντίθετα η ευρωζώνη από το -4,1% του 2009 θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1% το 2010, και 1,5% το 2011.
Η έκθεση σημειώνει ότι καθώς η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται απο τη μεγαλύτερη ύφεση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για την Ευρώπη και αυτό διότι όταν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών επλήγησαν από την κρίση αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρές αδυναμίες.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνονται ιδιαίτερα τα μεγάλα ελλείμματα, όχι μόνο της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, αλλά και της Βρετανίας και της Λιθουανίας.
Σημειώνεται ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, ότι ο χειρισμός καθίσταται πολύ πιο δύσκολος, καθώς από τη στιγμή που συμμετέχουν στο ευρώ αδυνατούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας το νόμισμά τους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ