Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 12:06

Μ. Μπόλαρης: Πάνω από 1 δισ.€ η ζημία εξαιτίας του καμποτάζ

Τη βούληση του Πρωθυπουργού για διάλογο με όλους τους φορείς μέχρι το τέλος Μαΐου με στόχο την άρση του καμποτάζ, επανάλαβε στη Βουλή ο υφυπουργός Μ. Μπόλαρης, τονίζοντας πως η ζημία στον τουρισμό ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Αρση στην πράξη και όχι στα λόγια, ζήτησε η Ολγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τη βούληση του Πρωθυπουργού για διάλογο με όλους τους φορείς μέχρι το τέλος Μαΐου με στόχο την άρση του καμποτάζ, επανάλαβε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη.

«Δόθηκε εντολή στα συναρμόδια Υπουργεία να ολοκληρώσουν το διάλογο με όλους τους φορείς μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε να αρθούν οι δυσμενείς συνέπειες, τις οποίες έχει υποστεί η ελληνική οικονομία μέχρι σήμερα από την διατήρηση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια με σημαία από τρίτες χώρες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπόλαρης.

Όπως είπε, «η ζημία που υπολογίζεται ότι υφίσταται η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός τουρισμός και ιδιαίτερα ο θαλάσσιος τουρισμός, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ» και υπογράμμισε τις ειδικές παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ζήτημα. «Η κυβέρνηση παρεμβαίνει με μέτρα τα οποία λένε ότι πρέπει να επιμορφωθούν οι ναυτικοί μας στα ξενοδοχειακά, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί στην εργασία τους στα κρουαζιερόπλοια» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει με πρόγραμμα ειδικό, αντίστοιχο με αυτό των ξενοδοχοϋπαλλήλων, να επιδοτήσει την εργασία ναυτικών και ξενοδοχοϋπαλλήλων στα κρουαζιερόπλοια, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητες, τις οποίες έχει το προσωπικό που σήμερα υποαπασχολείται ή είναι άνεργο».

Ο υφυπουργός στάθηκε και στο ζήτημα του Home Porting, το οποίο όπως είπε, μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες στις τοπικές οικονομίες και τον χερσαίο τουρισμό.

NΔ: Να προχωρήσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Από την πλευρά της η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού πρώτα χαιρέτισε τη γενική δήλωση προθέσεων του Πρωθυπουργού για το θέμα του καμποτάζ, τόνισε πως η ΝΔ ζητεί την άρση του προστατευτισμού στην αγορά κρουαζιέρας στην πράξη και όχι στα λόγια.

Η άρση του καμποτάζ, όχι μόνο θα αποφέρει έσοδα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να τονώσει τη τουριστική κίνηση και να δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στα λιμάνια, τόσο σε όρους οικονομικής δραστηριότητας, όσο και σε όρους εκσυγχρονισμού των λιμενικών υποδομών και σε νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη και με αφορμή τις πρώτες αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, τόνισε ότι στόχος είναι όχι μόνο μη χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όπως έγινε και σε άλλες χώρες (Ιταλία) που προχώρησαν στην άρση των αντίστοιχων προστατευτισμών.

Στο σημείο αυτό, η βουλετής της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν θα εφαρμόσει το νόμο που ισχύει για τα πλοία με τη κοινοτική σημαία, για τα οποία δεν υπάρχουν, ούτως ή άλλως περιορισμοί.

«Η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού δεν αρκεί, αναμένουμε τις πράξεις και αναμένουμε σαφές χρονοδιάγραμμα, όχι για το πότε θα κάνετε διάλογο -όπως είπατε χθες με τους φορείς- αλλά πότε θα προχωρήσετε στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την άρση του καμποτάζ, γιατί όσο δεν προχωράτε, τόσο χάνουμε και έσοδα και χάνουμε χρονιές», κατέληξε στην παρέμβασή της η κ. Κεφαλογιάννη, καυτηριάζοντας παράλληλα τη σταση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση. «"Όχι σε όλα" ήταν η δική σας πρακτική, "ναι" σε ό, τι βοηθάει την Ελλάδα" είναι η δική μας. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά», παρατήρησε.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μάς λέτε ότι το ήθελε, αλλά δεν το έκανε στα πεντέμισι χρόνια (της διακυβέρνησής της) και σήμερα όταν σας λέμε, ότι ο }ρωθυπουργός χθες έθεσε όριο τέλος Μαΐου, δηλαδή σε σαράντα μέρες από σήμερα, για να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να νομοθετηθεί αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία, η οποία αλλάζει τα πράγματα στο θαλάσσιο τουρισμό μας, μεμψιμοιρείτε. Το αντιπαρέρχομαι», σχολίασε ο κ. Μπόλαρης.