Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010 12:09

Αντίστροφη μέτρηση

Eντείνονται οι φήμες ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας ότι προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ. Σήμερα το αίτημα ενεργοποίησης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Μεγάλη άνοδος στο Χ.Α., αποκλιμάκωση των spread. Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές και το ευρώ.

Έντονα ανοδικές τάσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχωρεί εν μέσω φημών ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει εντός της ημέρας την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ το Reuters μετέδωσε ότι εντός ολίγου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί ελληνικού αιτήματος για ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Μιλώντας χθες στην Ουάσινγκτον, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν εκτίμησε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας. «Δεν έχω μαντικές ικανότητες, αλλά πιστεύω ότι αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το μηχανισμό», ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό «αποτελεί πραγματικά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».

Η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί «άμεσα», αν η χώρα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δήλωσε σε ομιλία του, ενόψει της συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς λήγουν τον επόμενο μήνα ομόλογα ύψους 11,3 δισ. δολαρίων και το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, ανέφερε στο πρακτορείο ανώνυμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Σημαντική άνοδος στο Χ.Α.

Οι φήμες για επικείμενη προσφυγή στο μηχανισμό έχουν πυροδοτήσει σημαντική άνοδο στο Χ.Α. Στις 12:01 (ώρα Ελλάδος), ο γενικός δείκτης τιμών ενισχυόταν κατά 4,47% στις 1.943,96 μονάδες, με το τζίρο να διαμορφώνεται στα 90,40 ευρώ.

Αποκλιμάκωση για το spread

Στο μεταξύ, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών υποχωρεί. Στις 11:43, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού διαμορφωνόταν στις 562,1 μονάδες βάσης από 609 μονάδες βάσης που έκλεισε την Πέμπτη.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρυνόταν νωρίτερα στις 650 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το CMA Datavision. Το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στις 645,7 μονάδες βάσης από τις 634 μονάδες στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Ενισχύεται το ευρώ, άνοδος και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι προσδοκίες για ενεργοποίηση του μηχανισμού ωθεί ανοδικά και το ευρώ, το οποίο αναρριχήθηκε νωρίτερα έως τα 1,3318 δολάρια.

Ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,8% στις 1.092,18 μονάδες. Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραφε κέρδη 0,8%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη 1,1% και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,6%.