Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 24 Απριλίου 2010 10:54

G20: Μεγαλύτερη της αναμενόμενης η ανάκαμψη

Για μεγαλύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάκαμψη έκαναν λόγο οι υπουργοί Οικονομικών του G20, προειδοποίησαν ωστόσο για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Διαφώνησαν για τη φορολογία των τραπεζών.

Για μεγαλύτερη του αναμενόμενου οικονομική ανάκαμψη έκαναν λόγο οι υπουργοί Οικονομικών του G20, προειδοποίησαν ωστόσο για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

Πάντως, η ομάδα των 20 πλουσίων και αναδυομένων οικονομιών απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Η μεγαλύτερη διαφωνία εμφανίστηκε μετά από πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, ενώ ο Καναδάς ήταν ο πιο ηχηρός επικριτής του σχεδίου.

Παρέκαμψαν επίσης το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σε εξασέλιδο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη «προχώρησε καλύτερα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά» και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία πριν από ένα χρόνο.

Παρά την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την G20 για μια ενδεχόμενη υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν, προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία.

«Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

«Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα, αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου.

Η G20 τόνισε την ανάγκη να τύχει επεξεργασίας το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη.