Εντείνονται οι ζυμώσεις και πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις –τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων- στον απόηχο της ανακοίνωσης ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ -ΔΝΤ. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση «τρόικας»-ΥΠΟΙΚ στην Ουάσιγκτον. Ετοιμος αρχές Μαΐου ο μηχανισμός, λέει ο Ολι Ρεν. Εμμένει στη σκλήρη στάση της η Γερμανία. Συνεχίζεται η οξύτη κριτική στο εσωτερικό.
Εντείνονται οι ζυμώσεις και πολλαπλασιάζονται οι αντιδράσεις –τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων- στον απόηχο της ανακοίνωσης από τον Πρωθυπουργό ότι η χώρα μας ενεργοποιεί το μηχανισμό στήριξης ΕΕ -ΔΝΤ.
Κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισε και τον ευρωπαίο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν, είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση αυτή «συζητήθηκε το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ».
Νωρίτερα, ο επίτροπος Ολι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου.
Διευκρίνισε βέβαια πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έρθει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων στα μέλη της ευρωζώνης.
Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ακόμη ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012).
Eπιφυλακτικότητα στη G20 – στήριξη από την Ιταλία
Η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ – ΔΝΤ ήταν στο επίκεντρο και της συνόδου της G20, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβανόταν επισήμως στην ημερήσια διάταξη.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν, προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία.
Στήριξη στη χώρα μας προσέφερε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, που δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά».
«Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα, αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι», πρόσθεσε.
Εμμένει στη σκληρή της στάση η Γερμανία
Το νωρίτερο μετά από 10 ημέρες θα ληφθεί η απόφαση για το πότε και πόση οικονομική βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε.
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να συμφωνηθεί κανένα πακέτο βοήθειας, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων.
«Οι Ελληνες πρέπει να παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών τους για το 2011 και το 2012», τόνισε ο Μπρίντερλε.
Την ίδια ώρα από τους Γερμανούς επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Η προτεινόμενη «λύση» «φιγουράρει» σε μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου.
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, υποστηρίζουν γερμανοί συντηρητικοί σε δηλώσεις τους στο γερμανικό περιοδικό der Spiegel.
«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της από τη ζώνη ευρώ», εκτιμά ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ανώτερος αξιωματούχους της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).
«Η μόνη πραγματική λύση είναι μια ξεκάθαρη ρήξη: η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ [EUR=X] », γράφει η Bild, η οποία έχει τον τίτλο «Οι Ελληνες θέλουν τα λεφτά μας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα για το δικό της συμφέρον. «Το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ένας στενός κορσές που για την ώρα έχει πολλές απαιτήσεις από τη χώρα αυτή και χωρίς αυτό οι Ελληνες θα είχαν περισσότερους μοχλούς στα χέρια για να εξυγιάνουν την οικονομία τους», αναφέρει η εφημερίδα.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του στη Ρόδο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807199 .
Συγκεκριμένα, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην «υποκρίνεται ότι δεν έχει καταλάβει που οδήγησε τη χώρα» και του καταλόγισε κραυγαλέα ανεπέρκεια, ζητώντας του να κρατήσει «την οξύτητα και την αναζήτηση ευκόλων άλλοθι για αυτήν» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807212 .
Σκληρή γλώσσα για τις τελευταίες εξελίξεις χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η έλευση του ΔΝΤ σημαίνει ότι την ουσιαστική δουλειά θα την είχαν οι “κομισάριοι” και όχι οι υπουργοί. Αυτό που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει είναι ότι θα καταργείτο η Αθήνα ως πρωτεύουσα και θα μεταβιβάζονταν οι αρμοδιότητες στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες».
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε πως «η προσφυγή στον μηχανισμό του ΔΝΤ-ΕΕ είναι ο δρόμος της κοινωνικής αναλγησίας, της οικονομικής παρακμής και της διάχυσης της φτώχειας» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807203 .
«Προσπαθούν να μας πείσουν πως η επιλογή του ΔΝΤ ήταν μονόδρομος αφού όμως προηγουμένως είχαν οι ίδιοι αποκλείσει όλες τις άλλες επιλογές και είχαν συνομολογήσει την άνευ όρων παράδοση», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην κυβέρνηση.