Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές εν αναμονή της ανακοίνωσης των ρυθμιστών της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας, για το σχέδιο απαλλαγής των προβληματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Οι μετοχές της Mizuho Holdings Inc. και της UFJ Holdings Inc. οδηγούσαν την άνοδο.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,6% φθάνοντας στις 8.757,67 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο. Ο Topix κέρδιζε 0,8% με τις μετοχές των τραπεζών να αποτελούν περίπου το 1/4 των συνολικών κερδών του δείκτη.

Η κυβέρνηση, εκτός από το σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να δημιουργήσει έναν οργανισμό, προκειμένου να σώσει από την πτώχευση μερικούς εκπρόθεσμους οφειλέτες των τραπεζών.

«Μία λιγότερο επιθετική προσέγγιση της κυβέρνησης θα βοηθήσει τις μετοχές των τραπεζών βραχυπρόθεσμα», ανέφερε ο Wee Ban Yew, ο οποίος διαχειρίζεται 800 εκατ. δολ. σε ασιατικές μετοχές με την OCBC Asset Management Ltd. στη Σιγκαπούρη.

Στις άλλες αγορές, στη Ν. Κορέα ο Kospi έχανε ποσοστό 0,8% με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ (τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας) ο οποίος διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα εννέα ετών.

Κέρδη 0,7% σημείωνε στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE με την υψηλότερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές της China Airlines, μετά από ανακοίνωση της Κίνας ότι ετοιμάζεται να δημιουργήσει γραμμή απ' ευθείας σύνδεσης με τη νήσο, χωρίς αυτή να αποδεχτεί ότι αποτελεί τμήμα της Κίνας.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία, σημείωναν απώλειες.