Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, εν μέσω αβεβαιότητας για τη στήριξη ή μη από τη Γερμανία του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας. Δηλώσεις Μέρκελ για Ελλάδα στις 16:00.
Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, εν μέσω αβεβαιότητας για τη στήριξη ή μη από τη Γερμανία του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος ¶νγκελα Μέρκελ θα κάνει στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) δηλώσεις για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε νωρίτερα έως τις 663 μονάδες βάσης από 588 μονάδες βάσης που έκλεισε την Παρασκευή.
Στη νέα διεύρυνση του spread συνέβαλαν οι σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι η Γερμανία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη να παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και αν το κάνει τώρα απλώς θα μειώσει την πίεση προς τη χώρα για λήψη αυστηρών μέτρων προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
«H κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση ακόμη (για τη βοήθεια)», ανέφερε. «Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Προσφέροντας χρήματα πολύ νωρίς θα εμπόδιζε την Ελλάδα να κάνει αυτό που πρέπει με την απαιτούμενη επιμέλεια και πειθαρχία».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί η έγκριση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας πριν τις 19 Μαΐου. «Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μέχρι τις 19 Μαΐου, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να ολοκληρωθούν εντός του σαββατοκύριακου οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τα μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ επιθυμούν να απελευθερώσουν ταυτόχρονα τα χρήματα για την Ελλάδα, ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Σημειώνεται ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) αποφάσισε να μην δεχθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας για την έγκριση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία σκοπεύει να στηρίξει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, καθώς το μέλλον του ευρώ έχει τεθεί σε κίνδυνο. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το δημοσιονομικό της έλλειμμα, πρόσθεσε.
«Είπαμε ότι θα βοηθούσαμε, αν ετίθετο σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ. Τώρα βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο βουλευτής του CDU Βόλκερ Κάουντερ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.
«Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά αν η Ελλάδα προχωρά με τη μείωση του ελλείμματός της. Δεν θα της δοθεί (η βοήθεια) σε ασημένια πιάτα», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί με τους ηγέτες του κυβερνώντος κοινοβουλευτικού συνασπισμού σήμερα για να συζητήσουν για το πακέτο βοήθειας των χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι θα καθυστερήσουν τις προσπάθειες για επιτάχυνση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την έγκριση οιασδήποτε βοήθειας.
Σε ιστορικό υψηλό ανήλθε σήμερα και το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους (CDS) έναντι αθέτησης πληρωμών καθώς επίσης και της Πορτογαλίας εν μέσω ανησυχιών ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα υποφέρει από μία κρίση χρέους, εάν δεν βρεθεί μια λύση διαρκείας για την περίπτωση της Ελλάδας.
Το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου διευρυνόταν στις 619 μονάδες βάσης από 614,6 μονάδες την Παρασκευή. Το CDS του πορτογαλικού 5ετούς ομολόγου διευρύνονταν στις 288 μονάδες βάσης από 278,8 μονάδες.
«Η ελληνική κρίση έχει αρχίσει να διασπείρεται στην υπόλοιπη περιφέρεια και η Πορτογαλία φαίνεται ότι είναι η επόμενη στη σειρά. Η κατάσταση είναι λιγότερο επείγουσα από ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα αποτελούν πρόκληση», σχολίασε ο Ντάρεν Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Alliance Bernstein.
Φρατίνι: Ανησυχητική η στάση της Γερμανίας
Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τη γερμανική στάση όσον αφορά τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι, για να λυθεί το ζήτημα, ίσως να πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.
«Ανησυχώ για κάποιες από τις ακαμψίες που έχει επιδείξει η Γερμανία», τόνισε ο Φρατίνι στο Λουξεμβούργο, όπου πρόκειται να αρχίσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποιος αμφιβάλλει ότι πρέπει να επικρατήσει η αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνον μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας», συμπλήρωσε.
Ο Φρατίνι επέμεινε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης, εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών με μεγάλα ελλείμματα.
«Ανησυχούμε πολύ. Πιστεύω ότι εάν ο κίνδυνος της Ελλάδας επεκταθεί σε άλλες χώρες, αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να διασώσουμε την κοινή επιχείρησή μας», τόνισε.
Ο Φρατίνι δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της, αλλά επέμεινε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός» για να βοηθήσει σ΄αυτό.
«Εάν δεν το καταφέρουμε, ίσως μια συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών να είναι απαραίτητη», προειδοποίησε ο Φρατίνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έγκριση του ελληνικού πακέτου βοηθείας ίσως πάρει περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμένεται.
Κομισιόν: Κοινό μέτωπο, χωρίς ρήξεις, έναντι της Ελλάδας
Η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σχετικά με την ενεργοποίηση του κοινού πακέτου βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όπως σημείωσε, η Επιτροπή δεν θα δημοσιοποιήσει την πλήρη αξιολόγησή της αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια. «Δεν υπάρχει προθεσμία», είπε ο εκπρόσωπος αναφορικά με τις συνομιλίες.
Υπενθύμισε επίσης τη δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου, κατά την οποία δεσμεύονται να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ. Καταλήγοντας τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, χωρίς ρίξεις.
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο