«Παρά την επιμονή της Ελλάδας ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πολύ σύντομα, η προφανής δυσαρέσκεια στη Γερμανία για τη διάσωση της Ελλάδας δεν δείχνει να μειώνεται», γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC.
«Παρά την επιμονή της Ελλάδας ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πολύ σύντομα, η προφανής δυσαρέσκεια στη Γερμανία για τη διάσωση της Ελλάδας δεν δείχνει να μειώνεται», γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC.
«Η καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ έχει συμφωνήσει – μόνο και μόνο επειδή το εναλλακτικό σενάριο έμοιαζε ακόμα πιο επικίνδυνο. Η σταθερότητα του ευρώ και των γερμανικών τραπεζών που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούσαν μεγάλη ανησυχία», προσθέτει.
«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδιάρθρωνε το χρέος της έμοιαζε εξαιρετικά απίθανη. Τώρα η αναδιάρθρωση – που είναι ο ευγενικός τρόπος να μιλήσει κανείς για "χρεοκοπία" - δεν είναι απλώς μία σκέψη, αλλά μία πιθανότητα», γράφουν οι New York Times.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα της Wall Street Journal. «Μακροπρόθεσμα, δεν έχει και μεγάλη σημασία αν οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα συμφωνήσουν για το πακέτο σωτηρίας των 45 δισ. ευρώ…. Ακόμα και αν η συμφωνία επιτευχθεί, το μόνο που θα έχουν κάνει οι πιστωτές θα είναι να κολλήσουν ένα band-aid σε μία αιμορραγία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. «Τα δάνεια θα καταφέρουν ίσα-ίσα να εξαγοράσουν λίγο χρόνο πριν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της – η ευγενική λέξη για μερική χρεοκοπία.
«Η Ελλάδα είναι η κρίση subprime της Ευρώπης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του αρθρογράφου Βόλφγκανγκ Μούντσαου στους Financial Times. «Αυτή θα είναι η πιο σημαντική εβδομάδα στην εντεκάχρονη ιστορία της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε αν η ελληνική δημοσιονομική κρίση θα περιοριστεί ή θα μεταδοθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης», σχολιάζει.
«Κρίση; Ποια κρίση», αναγράφεται στη λεζάντα φωτογραφίας που δημοσιεύεται στη γερμανική Bild. Η φωτογραφία παρουσιάζει πλήθος να διασκεδάζει σε μπαρ. «Το γλέντι συνεχίστηκε, όπως πάντα, στο Μοναστηράκι, τη γειτονιά των πάρτι στην Αθήνα, χωρίς καμία υπόνοια ότι υπάρχει κρίση».
Βραχυπρόθεσμη λύση χαρακτηρίζει τα δάνεια ΕΕ-ΔΝΤ και η Die Welt «Μοναδική λύση παραμένει η φυγή στην υποτίμηση, κάτι που απαιτεί την έξοδο από την ευρωζώνη. Ετσι η χώρα θα ξαναγινόταν ανταγωνιστική, πράγμα που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για να ξεπληρώσει το χρέος της».
«Οποιοσδήποτε στο Βερολίνο πιστεύει ότι μπορεί να καθυστερήσει το θέμα μέχρι μετά τις τοπικές εκλογές της 9ης Μαΐου παίζει με τη φωτιά. Κάθε ερωτηματικό αναφορικά με το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ανεβάζει τα επιτόκια και το κόστος χρηματοδότησης. Αυτό μπορεί να καταστήσει την επιχείρηση διάσωσης αδύνατη», τονίζει η Suddeutsche Zeitung.
Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι οι τακτικές καθυστέρησης που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί πολιτικοί «μπορεί να βοηθούν την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ωστόσο προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, πλήττοντας τόσο την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη».