Την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι η χώρα μας οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ταχεία δράση υπέρ της Ελλάδας συμφώνησαν Σαρκοζί-Μπαρόζο. ΥΠΟΙΚ: Αποτρεπτικές για δανεισμό οι σημερινές συνθήκες στις αγορές.
Την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η χώρα οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Γερμανία θα ξεκινήσει τη διαδικασία παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μόλις αυτή ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, συμπλήρωσε η κα Μέρκελ και επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της χώρας είναι η παρουσίαση ενός βιώσιμου σχεδίου.
«Χρειαζόμαστε μια θετική εξέλιξη στην Ελλάδα μαζί με νέα μέτρα λιτότητας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος σε δημοσιογράφους. «Η Γερμανία θα βοηθήσει αν εκπληρωθούν οι κατάλληλοι όροι».
«Το λέω ξεκάθαρα, η Γερμανία θα βοηθήσει (την Ελλάδα) αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε, παράλληλα, την υποχρέωσή της να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. «Αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί σκληρά μέτρα, όχι μόνο για ένα χρόνο αλλά για αρκετά χρόνια, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ «δεν αποτελεί επιλογή» και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση σπέρνουν αβεβαιότητα στις αγορές.
Επιπλέον, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ και υπογράμμισε ότι κατανοεί πολύ καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων στη Γερμανία, τονίζοντας πως για αυτόν το λόγο επιμένει «σε ένα πλήρες, καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα».
Υπέρ ταχείας δράσης Μπαρόζο - Σαρκοζί
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας τονίζεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο – οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα – συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας δράσης υπέρ της Ελλάδας.
Συμφώνησαν ακόμη να πολεμήσουν την κερδοσκοπία κατά της χώρας, «προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».
«To υπό συζήτηση πρόγραμμα με ΕΕ-ΔΝΤ δεν θα διαφέρει πολύ από το ΠΣΑ»
Το πρόγραμμα πολιτικών που επεξεργάζεται η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας της χώρας δεν θα διαφέρει σημαντικά από το Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Αυτό που ζητείται είναι η εξειδίκευση και δεσμεύσεις σε χρονοδιαγράμματα και πολιτικές τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες στις αγορές είναι αποτρεπτικές για νέα άντληση κεφαλαίων. «Υπάρχει μία κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, και αυτή είναι η 19η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία πρέπει να αποπληρωθεί λήξη ομολόγου ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ» συνέχισε, επισημαίνοντας πως μέχρι τότε οι δανειακές μας ανάγκες είναι εξασφαλισμένες.
Ν. Χουντής: Γίναμε προεκλογικό παιχνίδι της Μέρκελ
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σχολιάσε μεταξύ άλλων πως «γίναμε προεκλογικό παιχνίδι της κυρίας Μέρκελ».
«Είναι εξοργιστικό. Η χώρα, η οικονομία της, τα δικαιώματα των εργαζομένων, το μέλλον τους έχουν γίνει μέσω του περιβόητου μηχανισμού στήριξης ΔΝΤ και Ε.Ε., προεκλογικό παιχνίδι της κ. Μέρκελ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα διερωτήθηκε: «Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύη και της κοινωνικής συνοχής ή η αποθέωση της λογικής: το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό;».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters