Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 21:58

Γ. Χατζημαρκάκης: Η απογραφή της ΝΔ άνοιξε την πόρτα στους κερδοσκόπους

Σφοδρή κριτική κατά Ελλήνων αλλά και Γερμανών πολιτικών με αιχμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας άσκησε από τη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Γεώργιος Χατζημαρκάκης.

Σφοδρή κριτική κατά Ελλήνων αλλά και Γερμανών πολιτικών με αιχμή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας άσκησε από τη Θεσσαλονίκη ο ευρωβουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, Γεώργιος Χατζημαρκάκης.

Ο κ. Χατζημαρκάκης υποστήριξε ότι «όσοι έφταιξαν δεν πρέπει να πάνε απλά σε μια ακόμη εξεταστική, αλλά να γίνει δίκη, γιατί υπάρχουν προσωπικές ευθύνες», όχι μόνο για τις λανθασμένες στατιστικές, αλλά και για τις πολιτικές σε επίπεδο προϋπολογισμού, χρέους κ.λπ.

«Το δυστύχημα είναι ότι η μεγάλη πορεία της Ελλάδας για να φτάσει τα κριτήρια εισόδου στην ευρωζώνη σήμερα ξεχνιέται, γιατί τέσσερα-πέντε χρόνια μετά, μια άλλη γενιά πολιτικών, έκανε κάτι που δεν ήταν σωστό κι έτσι σήμερα όλοι στο εξωτερικό θεωρούν ότι η Ελλάδα εντάχθηκε με λάθος στοιχεία», ανέφερε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Επεσήμανε ακόμη ότι η απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας, Γιώργιου Αλογοσκούφη, για «την δήθεν» - όπως τη χαρακτήρισε - απογραφή, «άνοιξε την πόρτα για όσους σκέφτονται αρνητικά για την Ελλάδα και ιδίως για τους κερδοσκόπους».

Αναφερόμενος στον κ. Πάγκαλο και τις δηλώσεις περί «οικονομικού ρατσισμού των Γερμανών», διερωτήθηκε με ποιον τρόπο βοηθούν αυτές μια χώρα που ζητάει αλληλεγγύη.

«Στη Γερμανία λένε ότι δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικρίσεις διατύπωσεις και κατά Γερμανών πολιτικών για τις προκλητικές δηλώσεις τους εναντίον της Ελλάδας, αλλά και για το γεγονός ότι, ενώ γνώριζαν από το 2004, για τις λανθασμένες στατιστικές, δεν έκαναν κάτι.

Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός καθώς και ότι χαίρει της εμπιστοσύνης των εταίρων στην ΕΕ. Τόνισε, όμως, ότι ενδεχομένως ένας ξένος «τοποτηρητής», ένας ειδικός απεσταλμένος, θα μπορούσε με μεγαλύτερη άνεση να ανακοινώνει τα δυσάρεστα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα, ο κ. Χατζημαρκάκης μετέφερε την προθυμία της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά όχι πριν τα μέσα Μαΐου, επικαλούμενος επαφές του με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

Παρατήρησε μάλιστα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι να προηγηθούν οι σχετικές θετικές γνωμοδοτήσεις από τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ