Το πόσο σύντομα θα λάβει η Ελλάδα τα κεφάλαια διάσωσης εξαρτάται από τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται σε καθένα από τα 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Το πόσο σύντομα θα λάβει η Ελλάδα τα κεφάλαια διάσωσης εξαρτάται από τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται σε καθένα από τα 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Ο χρόνος της Ελλάδας, όμως, είναι περιορισμένος, καθώς στις 19 Μαΐου λήγουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Το ποσό συνεισφοράς κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης, καθώς και οι διαδικασίες που επιβάλλονται από την εκάστοτε νομοθεσία για την παροχή αυτής της βοήθειας, είναι τα εξής:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ – 8,4 δισ. ευρώ, εφόσον ψηφιστεί στο κοινοβούλιο νόμος για τη διάσωση της Ελλάδας. Χρειάζεται έγκριση από την ¶νω και Κάτω Βουλή.
ΓΑΛΛΙΑ – 6,3 δισ. ευρώ. Χρειάζεται έγκριση του πακέτου τόσο από την ¶νω όσο και από την Κάτω Βουλή. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει ψηφιστεί έως τις 10 Μαΐου.
ΙΤΑΛΙΑ – 5,5 δισ. ευρώ. Για την εισφορά απαιτείται κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις το πακέτο διάσωσης εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Το διάταγμα πρέπει να ψηφιστεί τόσο από την ¶νω όσο και από την Κάτω Βουλή εντός 60 ημερών.
ΙΣΠΑΝΙΑ – 3,7 δισ. ευρώ. Απαιτείται έγκριση από το κοινοβούλιο, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει ακόμη την ημερομηνία που θα τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση οικονομικής συνδρομής της Ελλάδας.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ – 1,8 δισ. ευρώ. Χρειάζεται έγκριση και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, αν και οι βουλευτές έχουν στην πλειονότητά τους τοποθετηθεί υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας.
ΒΕΛΓΙΟ – 1,07 δισ. Η βελγική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σύντομα προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου.
ΑΥΣΤΡΙΑ – 858 εκατ. ευρώ. Απαιτείται έγκριση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών και του καγκελάριου. Ο πρώτος έχει δηλώσει ότι η Αυστρία θα συνδράμει την Ελλάδα μόνο εάν εκπληρωθούν οι όροι που θα θέσει το ΔΝΤ και η ΕΕ.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – 770 εκατ. ευρώ. Η εκταμίευση δανείου στην Ελλάδα υπόκειται στην έγκριση του κοινοβουλίου.
ΦΙΛΑΝΔΙΑ – 550 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα τεθεί υπό συζήτηση στο κοινοβούλιο στις αρχές Μαΐου στο πλαίσιο μιας πρόσθετης πρότασης προϋπολογισμού.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ – 310 εκατ. ευρώ. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα χρειαστεί η έγκριση του κοινοβουλίου.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ – 144 εκατ. Ευρώ. Η βοήθεια αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – 80 εκατ. ευρώ
ΚΥΠΡΟΣ – 60 εκατ. ευρώ
ΜΑΛΤΑ – 30 εκατ. ευρώ