Εξόχως κοινωνικά επώδυνη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ΕΕ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. ΓΓ υπουργείου Εργασίας: Σημαντικά έσοδα για τα Ταμεία από το 13ο και το 14ο μισθό. Kατηγορηματικό όχι από τη ΓΣΕΒΒΕ.
Εξόχως κοινωνικά επώδυνη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ την κατάσταση που διαμορφώνεται μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ΕΕ, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 9,89, όλα μετατοπίζονται προς την κατεύθυνση της μισθωτής εργασίας, ενώ έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των προτεινόμενων μέτρων.
Πρόσθεσε πως, όπως μαθαίνει η Συνομοσπονδία, για το εργασιακό ζητάται η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η αλλαγή του χαρακτήρα του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας ώστε να γίνει ουσιαστικά ανενεργός. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, σημείωσε πως το αντιμετωπίζουν σαν δημοσιονομικό πρόβλημα και ζητούνται αλλαγές που είναι πέρα από κάθε φαντασία, ενώ καταλήγοντας τόνισε πως «αυτά απορρίπτονται συλλήβδην».
Ο κ. Παναγόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν πολλά, ενώ χαρακτήρισε θετικό το ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις «είπαν κάτω τα χέρια από τον ιδιωτικό τομέα».
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή απόφαση της ΓΣΕΕ να μην προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία, επισήμανε όμως πως σεβάστηκε την άποψη της πλειοψηφίας. «Κατά τη γνώμη μου δεν αναλαμβάνουμε καμία δέσμευση, θα μπορούσαμε να πάμε, να ακούσουμε και με βάση αυτά να παίρναμε τις αποφάσεις μας» ανέφερε.
ΓΣΕΒΒΕ: Όχι σε περικοπή 13ου-14ου μισθού
Και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματίων Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΒΕ) εξέφρασε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από το μισθολογικό κόστος.
«Όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξουν περικοπές μισθών, αλλά τουναντίον (απαιτούνται) έστω και ενδεικτικές αυξήσεις στα κατώτερα ημερομίσθια, που θα δώσουν την σημειολογία και το κουράγιο για μια νέα προσπάθεια εξόδου από το τούνελ της ύφεσης και της μιζέριας», σημείωνεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται πως η οποιαδήποτε ρύθμιση για τα μισθολογικά είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, μόνο οι αλλαγές στη γραφειοκρατία, τη σπατάλη και αδιαφανή διαδικασία στη λειτουργία του, αλλά και στην εγκατάλειψη της πελατειακής συμπεριφοράς του, θα δώσουν ανάσες και πνοή στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. «Δεν εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα από το μισθολογικό κόστος. ¶λλες είναι οι αιτίες του κακού», τονίζεται.
Παράλληλα η Γενική Συνομοσπονδία προειδοποιεί ότι οποιεσδήποτε περικοπές θα οδηγήσουν, εν μέσω ύφεσης, σε ένα καθοδικό καταστροφικό φαύλο κύκλο : ακόμα λιγότερη κατανάλωση, λιγότερα έσοδα στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μικρότεροι τζίροι και κέρδη, περισσότερες απολύσεις και λουκέτα στις επιχειρήσεις.
«Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε την λύση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας και των Επιχειρήσεων. Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα ενός νέου πρότυπου ανάπτυξης που θα παράγει οικονομική σταθερότητα, πλούτο και προοπτική για όλους και θα αναδιανέμει δίκαια βάρη και οφέλη. Ένα Σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο φυσικά οι ΜΜΕ θα έχουν ουσιαστικό ρόλο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.
«Σημαντικά έσοδα για τα Ταμεία από 13ο-14ο μισθό»
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος επανέλαβε πως η ύπαρξη του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει προέλθει από μια μακρόχρονη διαδικασία και συνδυάζεται με σημαντικά έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Γνωστοποίησε ακόμη πως την Τετάρτη το υπουργείο θα συναντηθεί με την τρόικα και πρόσθεσε πως κόκκινη γραμμή είναι η ανόρθωση της χώρας και η διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
Καταλήγοντας σημείωσε πως στόχος είναι μέσα στη χρονιά να νομοθετηθούν όποιες δεσμεύσεις αναληφθούν.