Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2002 11:46

Volkswagen AG : Mειωμένα κατά 51% τα κέρδη το γ' τρίμηνο

Μείωση 51% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Volkswagen AG, ενώ η διοίκηση της υπ' αριθμόν ένα αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης προβλέπει ότι τα κέρδη της θα αυξηθούν το τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να ωθήσουν ανοδικά την τιμή των μετοχών της.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 439 εκατ. ευρώ (431 εκατ. δολ.) ή 1,14 ευρώ ανά μετοχή, από 903 εκατ. ευρώ ή 2,36 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 2% φθάνοντας στα 21,2 δισ. ευρώ.

Η κατασκευάστρια του Volkswagen, του Audi, του Skoda και του Seat, επανέλαβε ότι για ολόκληρο το έτος τα καθαρά προ φόρων κέρδη της θα ανέλθουν σε τέσσερα δισ. ευρώ, ενώ θα πουλήσει συνολικά πέντε εκατ. αυτοκίνητα. Νωρίτερα, ο Chief Executive Officer (CEO) της εταιρείας, Bernd Pischetsrieder, είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη της διοίκησης για τα κέρδη του έτους κατά 9%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων.

Οι μετοχές της εταιρείας κέρδιζαν 98 σεντς ή ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 37,18 ευρώ και διαπραγματεύθηκαν κατά 2,1% υψηλότερα στις 9:27' π.μ. στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα. Στις 11:43' π.μ. ώρα Ελλάδος οι μετοχές της Volkswagen κέρδιζαν ποσοστό 0,69% φθάνοντας στα 36,45 ευρώ η μία. Συνολικά οι μετοχές της Volkswagen έχασαν ποσοστό 30% φέτος και είχαν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την αντίστοιχη της Fiat SpA.

Το εννεάμηνο τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 20% φθάνοντας στα 2,97 δισ. ευρώ από 3,72 δισ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν.

Μείωση των πωλήσεων

Οι πωλήσεις της εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 6,4% το εννεάμηνο του 2002, λόγω της αύξησης του μεριδίου της γαλλικής ανταγωνίστριάς της, PSA Peugeot Citroen. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ, τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά τη γερμανική, μειώθηκαν κατά 1,6%.

Σημειώνεται ότι το ευρώ ισχυροποιήθηκε κατά 10,5% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από την αρχή του έτους.