Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 05:53

Προς χαμηλά έτους το ευρώ

Πτωτικά προς τα χαμηλά επίπεδα ενός έτους κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και υποχώρησε έναντι του γιέν καθώς οι ανησυχίες για τη διεύρυνση της κρίσης του ελλείμματος στην Ευρώπη επισκίασαν την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων της περιφέρειας.

Πτωτικά προς τα χαμηλά επίπεδα ενός έτους κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και υποχώρησε έναντι του γιέν καθώς οι ανησυχίες για τη διεύρυνση της κρίσης του ελλείμματος στην Ευρώπη επισκίασαν την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων της περιφέρειας.

Το γιέν και το δολάριο κινήθηκαν ανοδικά έναντι των κυριότερων νομισμάτων μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας ενδέχεται να μειώσουν τη ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι των 13 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου πριν από την αμερικανική έκθεση για την απασχόληση. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας καθώς ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αλαν Μπόλλαρντ, σηματοδότησε το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων με χαμηλότερα ρυθμό από τον προηγούμενο.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3199 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 10:37 π.μ. στο Τόκιο από 13,221 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, ότα υποχώρησε στο 1,3115, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου του 2009. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στα 123,94 γιέν από 124,32 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 93,89 γιέν από 94,03 γιέν και αναρριχήθηκε στο 1,5172 έναντι της βρετανικής λίρας από 1,5209.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε τα μέγιστα έναντι των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, ποσοστό 0,8% στα 71,54 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και υποχώρησε 0,9% έναντι του γιέν στα 67,14 γιέν.

Χθες η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας στο ΑΑ από το ΑΑ+ και είπε ότι η οικονομική προοπτική της χώρας είναι αρνητική. Αυτήν την εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «junk» και της Πορτογαλίας στην τρίτη χαμηλότερη βαθμίδα για επενδύσεις.

Η απόφαση της S&P για την Ισπανία ανακοινώθηκε τη στιγμή που Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να επιταχύνει την παροχή έκτακτης βοήθειας 45 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε στην Ελλάδα μαζί με το ΔΝΤ στις 11 Απριλίου.

Ο Dollar Index διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 11 μηνών πριν από τη σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, στο 82,376 από 82,381 χθες, όταν ισχυροποιήθηκε στο 82,714, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2009.

Τα επιτόκια στη Νέα Ζηλανδία βρίσκονται στο 2,5% και στην Αυστραλία στο 4,25%, έναντι 0,1% στην Ιαπωνία και έως το μηδέν στις ΗΠΑ, προσελκύοντας επενδυτές για τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών του Νοτίου Ειρηνικού με τις υψηλότερες αποδόσεις.