Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 02 Μαΐου 2010 09:00

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των μέτρων

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας με την τρόικα Ε.Ε. ΕΚΤ ΔΝΤ και των νέων σκληρών μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Μετά τις 12:00 οι ανακοινώσεις, άμεσα η κατάθεση του σχετικού ν.σ.

Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας με την τρόικα Ε.Ε. ΕΚΤ ΔΝΤ και των νέων σκληρών μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, η οποία θα αρχίσει στις 09:30. Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη συνταχθεί και θα κατατεθεί άμεσα (ενδεχομένως και σήμερα) προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντως.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, για την επικύρωση της συμφωνίας. Περίπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) θα δοθεί συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2012.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση των χωρών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις 7 ή 8 Μαΐου.

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμφωνία με την τρόικα και στη συνέχεια θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

100-120 δισ. ευρώ το ύψος των δανείων

Σε δηλώσεις της μετά την έκτακτη συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ γνωστοποίησε πως το συνολικό ύψος των δανείων θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 120 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα της βοήθειας εκτείνεται σε βάθος τριετίας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να κινηθούν ταχύτατα για την ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας.

Όπως διευκρίνισε την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τα επιτόκια δανεισμού τριετούς διάρκειας θα είναι στο 5%, ενώ για τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6%. Πολύ μικρότερο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα είναι το επιτόκιο του δανείου από το ΔΝΤ.