Τη μετατροπή του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα σε επίδομα 500 ευρώ αντίστοιχα, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Περικοπές και στις συντάξεις. Νέα αύξηση ΦΠΑ, ΕΦΚ, φόρων πολυτελείας.
Τη μετατροπή του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα σε επίδομα 500 ευρώ αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης.
Όπως διευκρίνισε, στους δημόσιους υπαλλήλους θα δοθούν από 250 ευρώ ως δώρο Πάσχα και άδειας, και 500 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων, μόνο όμως για τις αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ μικτά. Παράλληλα θα υπάρξει νέα μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν, κατά 8%, ενώ για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που δεν λαμβάνουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
Όσον αφορά τις συντάξεις, τα επιδόματα Πάσχα, διακοπών και Χριστουγέννων διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 200¤, 200¤ και 400¤ και θα χορηγηθούν για συντάξεις έως 2.500 ευρώ το μήνα. Η ρύθμιση αυτή, όπως διευκρινίστηκε, ισχύει για τις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα, ο υπουργός ανακοίνωσε την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ και την αναστολή της βΆ δοσης του επιδοματος αλληλεγγύης.
Παράλληλα, επιβάλλεται πάγωμα μισθών για όλη την τριετία που θα διαρκέσει το πρόγραμμα δανεισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10%, δηλ. από το 21% στο 23%, τη νέα αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά και την αύξηση των φόρων πολυτελείας, τη φορολόγηση των αυθαίρετων, την επιβολή φόρών στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (με παράλληλη έκδοση αδειών). για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια
Μεταξύ άλλων επίσης, μειώνεται το πρόγραμμα δημοσιων επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην εξοικονόμηση δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον «Καλλικράτη» και την αύξηση των εσόδων από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, τα «πράσινα» τέλη, την αύξηση αντικειμενικών αξιών και τη φορολόγηση αποδοχών σε είδος.
Τέλος, ανακοινώθηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με την αύξηση του ορίου απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων, την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις για τις μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης.
Επίσης στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, ανακοινώθηκε:
· Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011
· Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων
· Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου
· Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής
· Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
· Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη
· Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
· Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
· Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια
· Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.
Τέλος, το τρίτο και τελευταίο σκέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού και ειδικά του τραπεζικού συστήματος. Προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας
Τριετής δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 30 δισ.ευρώ
Το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ, δηλ. περίπου 30 δισ. ευρώ, επιπλέον εκείνης που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2010.
Πιο αναλυτικά για το 2010, η δημοσιονομική προσπάθεια πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στην προσπάθεια που ήδη γίνεται προστίθενται μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,5% μονάδες του ΑΕΠ ή 5,8 δισ. ευρώ.
Το 2011 η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ ή περίπου 10 δισ. ευρώ. Το 2012 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ και το 2013 θα είναι περίπου 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση 4% και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν απο το 2011.
Όσον αφορά το έλλειμμα, στόχος είναι η μείωσή του στο 8% το 2010 και σταδιακά κατω από 3% έως το 2014.
Για το χρέος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως αναμένεται αύξησή του τα επόμενα χρόνια στο 140% του ΑΕΠ, με αποκλιμάκωσή του από το 2014.
Οπως υπογράμμισε, οι δαπάνες του δημοσίου πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μέγεθος που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα, λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Ετσι οι δημόσιες δαπάνες από το 50% του ΑΕΠ που βρίσκονται σήμερα θα μειωθούν κατά περίπου 7 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2013, ενώ στόχος για τα έσοδα, από την κατάρρευση στο 37% του ΑΕΠ το 2009, είναι να αυξηθούν κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2013.
Είχαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και γνωστοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα Ε.Ε. – ΕΚΤ – ΔΝΤ ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ - διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας, το οποίο θα ανακοινωθεί απόψε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας. Αντιλαμβανόμαστε πόσο επίπονες είναι οι αποφάσεις για τους Έλληνες πολίτες και τις θυσίες που πρέπει να κάνουν. Δεν ζητάμε από τους Ελληνες πολίτες να κάνουν θυσίες επΆ άπειρο, αλλά να κάνουν θυσίες για ένα καλύτερο αύριο, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στόχος μας, διευκρίνισε, δεν είναι να απορροφήσουμε το σύνολο του ποσού της βοήθειας, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις αγορές και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καλείται να κάνει μια βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή τη σωτηρία. Στην εκπόνηση ενός δύσκολου προγράμματος δημοσιονομικών προσαρμογών ή το να βρεθεί η χώρα μας στο απόλυτο αδιέξοδο, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να σώσει τη χώρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός και διαβεβαίωσε πως με την ενεργοποίηση του προγράμματος η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των δανειακών της αναγκών τα επόμενα τρία χρόνια.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι τριετής εώς το 2013 όμως στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία πορεία δημοσιονομικής εκτέλεσης ώστε το έλλειμμα να είναι κάτω από το 3% το 2014. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικά μέτρα για το κράτος και την οικονομία, ενώ η εκτέλεσή του θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση.
Κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης θα είναι η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων.