Την Παρασκευή ή το Σάββατο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος του Εurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Δηλώσεις Μπαρόζο, Κουσνέρ, Μέρκελ για το σχέδιο.
Την Παρασκευή ή το Σάββατο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τελικά η σύνοδος του Εurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να εγκρίνουν το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.
«Η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας, της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ξεκαθαριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών την Κυριακή (σήμερα) και έπειτα τα δάνεια θα αποδεσμευτούν στο δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας μετά από την έγκριση των κοινοβουλίων σε κάθε εμπλεκόμενη χώρα», ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης, επισημαίνοντας πως «ορισμένοι συμμετέχοντες δεν επιθυμούν να αποφασίσουν πριν τη σχετική ψηφοφορία στα κοινοβούλιά τους».
Σύμφωνα με άλλη πηγή, η σύνοδος θα διοργανωθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο και η απόφαση μπορεί να ληφθεί και να ανακοινωθεί την Κυριακή. «Η μία επιλογή είναι ένα δείπνο εργασίας την Παρασκευή το βράδυ», ανέφερε.
Σήμερα στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την επικύρωση της συμφωνίας της Αθήνας με την τρόικα Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Περίπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) θα δοθεί συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα μέχρι το 2012.
100 - 120 δισ. ευρώ το ύψος της βοήθειας
Σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, η συνολική βοήθεια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται να φτάσει περίπου στα 110 δισ. ευρώ.
Το Σάββατο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ δηλωσε πως το συνολικό ύψος των δανείων θα κυμανθεί μεταξύ 100 και 120 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα της βοήθειας να εκτείνεται σε βάθος τριετίας.
Την Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, διευκρίνισε πως τα επιτόκια δανεισμού τριετούς διάρκειας θα είναι στο 5%, ενώ για τα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας το επιτόκιο θα κυμανθεί στο 6%. Πολύ μικρότερο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα είναι το επιτόκιο του δανείου από το ΔΝΤ.
Την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος, όπως εκτιμάται, θα είναι καθοριστικός για τη διατήρηση της σταθερότητας στη ζώνη ευρώ, συνέστησε σήμερα Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι εκπληρώνονται οι όροι προκειμένου να δοθεί μια θετική απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστά να ενεργοποιηθεί ο συντονισμένος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Η βοήθεια αυτή θα είναι καθοριστική για την Ελλάδα για την επαναφορά της οικονομίας της στο σωστό δρόμο και για τη διατήρηση της σταθερότητας στη ζώνη ευρώ», πρόσθεσε.
Σε γραπτή του δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1810441 , την ώρα που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως το σχέδιο διάσωσης δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα μπροστά στον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.
«Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση όπου οι αγορές επιτίθενται συνεχώς», σημείωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, επισημαίνοντας πάντως οι χώρες αυτές δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag, εκτιμά πως οι αυστηροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια οικονομική βοήθεια, θα παρακινήσουν και άλλες χώρες στη ζώνη ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να καταβάλουν τις μέγιστες των προσπαθειών για ν΄αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση.
«Ολοι οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα ... Οι χώρες αυτές μπορούν να δουν ότι ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εύκολος. Συνεπώς, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση και ήδη έχουν ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα», σημείωσε.