Το μέλλον του ευρώ και ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης που ξεκίνησε από την Ελλάδα απασχολεί ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά έντυπα, τα οποία εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ικανότητα της ζώνης του ευρώ να ξεπεράσει την κρίση και να ξανασταθεί γερά στα πόδια του.
Το μέλλον του ευρώ και ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης που ξεκίνησε από την Ελλάδα απασχολεί ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά έντυπα, τα οποία εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ικανότητα της ζώνης του ευρώ να ξεπεράσει την κρίση και να ξανασταθεί γερά στα πόδια του.
«Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας παρέχει «ισότιμη στήριξη προκειμένου να διαλυθεί ο φόβος της πτώχευσης και να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να εφαρμόσει μια σειρά ριζικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της», σημειώνει η Libération. «Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είχαν άλλη επιλογή υπό την απειλή του πανικού για ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, με κίνδυνο εξάπλωσης και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ιδίως στην ιβηρική χερσόνησο», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.
Με ψήγματα ανακούφισης, η γαλλική Le Figaro διαπιστώνει ότι «αρχίζει να διαμορφώνεται ο επίλογος της κρίσης στην Ελλάδα», χάρη στο πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτηρίζει «πρωτοφανές για την πρόσφατη οικονομική ιστορία».
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ωστόσο, υποστηρίζει ότι «η ευρωζώνη τσουρουφλίστηκε» μετά το σπάσιμο της τελευταίας φούσκας, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή. Για αρκετό καιρό, υποστηρίζει το Der Spiegel, τα βιομηχανοποιημένα κράτη ζούσαν με περισσότερα από τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους και ήρθε η στιγμή να πληρώσουν το λογαριασμό. Ωστόσο, «το λογαριασμό δεν θα μπορέσουν να τον πληρώσουν όλοι», εκτιμά το περιοδικό.
Στο ερώτημα εάν κινδυνεύει το ευρώ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν απαντά μέσα από τις σελίδες των New York Times καταφατικά, εξηγώντας ότι το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται στο έλεος της ανικανότητας των Ευρωπαίων να ανταποκριθούν στην κρίση. «Με την ένταξή τους στην ευρωζώνη, οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία απαρνήθηκαν το δικαίωμα να κάνουν κάποια κακά πράγματα, όπως η εκτύπωση χρήματος, αλλά ταυτόχρονα στερήθηκαν και το δικαίωμα να ανταποκρίνονται ευέλικτα στις εξελίξεις».
Εάν η κρίση στην Ελλάδα ήταν ένα τεστ για να διαπιστώσουμε εάν το ευρώ αντέχει στα δύσκολα, η τελική βαθμολογία δεν πιάνει τη βάση, αναφέρουν απογοητευμένοι οι Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με τη γερμανόφωνη εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στο λαό της ότι το ευρώ προσφέρει πολύ περισσότερα από το να μας απαλλάσσει από την ανάγκη συναλλάγματος πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
«Τα μεγάλα κράτη γίνονται ξανά τα αφεντικά» έφερε τίτλο η ολλανδική NRC Handelsblad, η οποία διατείνεται ότι η κρίση αποκαλύπτει μια «νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Μετά από μια μακρά περίοδο που η Κομισιόν ασκούσε σημαντική πολιτική επιρροή, τα ηνία κρατούν τα κράτη μέλη, εννοώντας τα μεγάλα κράτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε κλίμα εντεινόμενης αβεβαιότητας, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt θέλησε να υψώσει τη φωνή της λογικής, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της, εκπονώντας εκστρατεία με σύνθημα «Αγοράζω ελληνικά ομόλογα».
«Το γεγονός ότι το ένα τρίτο του χρέους της Πορτογαλίας βρίσκεται στα χέρια των Ισπανών» συνιστά έμμεσο κίνδυνο για την Ισπανία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, η οποία προειδοποιεί ότι εάν η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα, «η ισπανική οικονομία θα βρεθεί σε εξίσου δυσχερή θέση με την Ελλάδα».