Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το φόβο ευρύτερης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, παρά το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. «Boυτιά» στις κεφαλαιαγορές Λισαβόνας-Μαδρίτης. Σε χαμηλό 12μήνου το ευρώ. «Στο κόκκινο» και η Wall Street. Διαψεύδονται οι φήμες περί προσφυγής της Ισπανίας στο ΔΝΤ.
Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το φόβο ευρύτερης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, παρά το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας. Και το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό 12μήνου έναντι του δολαρίου (στο 1,31 δολ.).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ανεπίσημα με απώλειες 3% στις 1.033,18 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τις αρχές του Μαρτίου.
Αρνητικοί πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τράπεζες, με τις Barclays, HSBC, Societe Generale, BNP Paribas και Deutsche Bank να σημειώνουν πτώση από 1,8% έως 5,9%.
Μάλιστα, η ισπανική τράπεζα Santander κατέγραψε απώλειες 7,1% και η BBVA 7,6%. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διολίσθησαν κατά 10,3%.
Στη Λισσαβόνα, ο δείκτης PSI-20 βυθίστηκε στις 7.100 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης, στον αρνητικό απόηχο της δίνης και στο γειτονικό χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο βασικός δείκτης Ibex-35 απώλεσε πάνω από 100 μονάδες κι έκλεισε στο επίπεδο των 9.860 μονάδων με ημερήσια απώλεια σε ποσοστό 5,41%.
Στη Μαδρίτη καταποντίστηκαν όλοι οι τίτλοι του τομέα των κατασκευών, του μεγάλου πυλώνα, άλλοτε, της ισπανικής οικονομίας. Οι τραπεζικές μετοχές δεν τα πήγαν καλύτερα, με αυτήν της Santander να περιορίζεται στα 8,5 ευρώ.
Αρνητικά επέδρασαν φήμες που κυκλοφόρησαν περί νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από Fitch και Moody's, καθώς και περί προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας χαρακτήρισε «ανεύθυνη φημολογία», δίνοντας διαβεβαιώσεις για την κατάσταση τόσο της ισπανικής όσο και της πορτογαλικής οικονομίας.
Το απόγευμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη επρόκειτο να ζητήσει από το Ταμείο 280 δισ. δολάρια, για να εξυπηρετήσει καλύτερα το εξωτερικό της χρέος.
Και στο Μιλάνο ο FTSEMib απώλεσε τελικά -4,70% της αξίας του περιοριζόμενος στις 20.663 μονάδες. Όλες οι μετοχές του τραπεζικού τομέα έκλεισαν με απώλειες, με την Intesa Sanpaolo χάνει το 7%.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE τερμάτισε στις 5.411,11 μονάδες (-2,56%), στη Φρανκφούρτη ο XETRA D έκλεισε στις 6.006,86 μονάδες (-2,60%) και στο Παρίσι ο CAC 40 στις 3.689,29 μονάδες (-3,64%).
Οι ίδιοι φόβοι παρέσυραν καθοδικά και τους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ. Γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν πτώση πάνω από 2%. Ο Nasdaq κατέγραφε απώλειες 3%.