Δεν απέκλεισε ο Αυστριακός καγκελάριος το ενδεχόμενο η χώρα του να χρειαστεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα από αυτά που ήδη προβλέπονται για την Ελλάδα, είτε γιατί θα τα χρειαστεί η Αθήνα είτε λόγω προβλημάτων άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Δεν απέκλεισε ο Αυστριακός καγκελάριος το ενδεχόμενο η χώρα του να χρειαστεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα από αυτά που ήδη προβλέπονται για την Ελλάδα, είτε γιατί θα τα χρειαστεί η Αθήνα είτε λόγω προβλημάτων άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
«Το εάν το μερίδιο της Αυστρίας, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, θα είναι αρκετό, ή το εάν θα προκληθούν επιπλέον επιβαρύνσεις για την Αυστρία, εξαιτίας της Ελλάδας ή λόγω προβλημάτων άλλων χωρών της Ευρωζώνης, δεν μπορεί να απαντηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.
Σε δηλώσεις του μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε την διάθεση του προαναφερθέντος ποσού στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, ο κ. Φάιμαν ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί σήμερα τίποτε, καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν θα χρειαστεί περισσότερο «νερό κατάσβεσης».
Ο καγκελάριος συνέκρινε τη βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης (στην Ελλάδα) με τη δράση της Πυροσβεστικής, η οποία «έχει την υποχρέωση να σπεύσει για κατάσβεση της φωτιάς, χωρίς να θέτει το ερώτημα εάν αξίζει να σπεύσει».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν είναι δυνατό σήμερα να εκτιμηθεί το πόσο θα κοστίσει η κρίση και κανείς δεν γνωρίζει ποιες προσπάθειες χρειάζονται ακόμη, για να ισορροπηθούν οι αδυναμίες στην Ευρωζώνη. Είναι πάντως γεγονός, όπως είπε, ότι η κερδοσκοπία και η παραοικονομία βρίσκουν περισσότερη τροφή σε δύσκολες εποχές απ' ότι σε περιόδους ανάκαμψης.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, έκανε λόγο για ένα ανώτατο πλαίσιο ύψους σχεδόν 2,3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ως αυστριακή συνεισφορά για τις δανειακές γραμμές προς την Ελλάδα, χωρίς να είναι καν γνωστό, όπως σημείωσε, εάν θα ζητηθεί ολόκληρο το ποσό αυτό.
Σε ομιλία του το απόγευμα στην αυστριακή Βουλή, ζήτησε, ως επακόλουθο της κρίσης στην Ελλάδα, αυστηρότερα μέτρα για την τήρηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας πως απαιτούνται κυρώσεις, επεμβάσεις, εξέταση και έλεγχος.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος, που είχε ταχθεί υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η αυστριακή αντιπολίτευση έχει διατυπώσει επιφυλάξεις και μάλιστα δύο από τα τρία κόμματά της, τα ακροδεξιά Ελεύθεροι και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, έχουν ζητήσει μέχρι και την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς τη βοήθεια στην Ελλάδα.
Το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης, μετά τους Ελευθέρους, το Κόμμα των Πρασίνων, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τον εάν υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και εάν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε καταβολή βοήθειας προς την Ελλάδα χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής. Το ίδιο πάντως υποστηρίζει κατ΄αρχή, μια δράση «ευρωπαϊκής πυροσβεστικής» και θεωρεί πως τα δύο δισεκατομμύρια Ευρώ που προτίθεται να καταβάλει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, δεν απειλούν την υπόσταση της Αυστρίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ