Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 14:18

MoodyΆs: Κοινή απειλή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η κρίση στην Ελλάδα

Παρότι η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα προκαλεί σε διαφορετικό επίπεδο τα τραπεζικά συστήματα των απειλούμενων κρατών της ΕΕ, ο κίνδυνος εξάπλωσης γεφυρώνει τις διαφορές και απειλεί εξίσου τις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης.

Παρότι η κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα προκαλεί σε διαφορετικό επίπεδο τα τραπεζικά συστήματα των απειλούμενων κρατών της ΕΕ –Ιρλανδία, Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία ο κίνδυνος εξάπλωσης γεφυρώνει τις διαφορές και απειλεί εξίσου τις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης, υποστηρίζει η MoodyΆs.

Στο τραπεζικό σύστημα των εν λόγω χωρών στρέφεται σταδιακά το ενδιαφέρον των αγορών, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών στον κλάδο μετά την υποβάθμιση του δημόσιου χρέους στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Παρά τις θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα, η Πορτογαλία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα των αγορών σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης.

Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης, τα αναγκαία μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας, και ειδικότερα στον τραπεζικό της κλάδο, ενώ δύσκολη θα παραμείνει η χρηματοδότηση παρά τις προσδοκίες για στήριξη από την ΕΚΤ.

ΠαρΆ όλα αυτά, οι τράπεζες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας κινδυνεύουν περισσότερο από τις πιέσεις για υποβάθμιση του δημόσιου χρέους παρά από πιθανή υποβάθμιση της ίδιας της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Η αβεβαιότητα αυτή είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο και το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων που έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο.