Επαφές με τους εκπροσώπους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου άρχισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας-πλαισίου για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης.
Επαφές με τους εκπροσώπους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου άρχισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας-πλαισίου για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης.
Η κ. Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι ζήτησε χαμηλότερες τιμές στην αγορά και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους ενώ δεσμεύτηκε για άρση των στρεβλώσεων «που πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος». Πρόσθεσε ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία για κλάδους όπου εντοπίζονται "υψηλά" μεικτά περιθώρια κέρδους.
Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος. «Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση» συνέχισε.
Όπως σημείωσε στις συναντήσεις που είχε σήμερα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ του λιανεμπορίου και των βιομηχανιών τροφίμων και απορρυπαντικών διαπίστωσε την πρόθεση του επιχειρηματικού κόσμου να συμβάλει στον εθνικό στόχο ενώ από τη δική της πλευρά δεσμεύτηκε για σειρά θεσμικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Συγκεκριμένα μίλησε για την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάιο, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, για την ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών.
Από την πλευρά του λιανεμπορίου ο κ. Θ. Βάρδας έθεσε θέμα μείωσης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και υπογράμμισε την ανάγκη παρεμβάσεων στον τομέα της μίσθωσης ακινήτων καθώς όπως τόνισε ζητείται από τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους την ίδια ώρα που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα δημοτικά τέλη αυξάνονται ενώ μια επιχείρηση που θέλει να αλλάξει χώρο λειτουργίας επιβαρύνεται με σημαντικά κόστη χάνοντας την ευελιξία της.
Ο κ. Βάρδας προέβλεψε ακόμη ότι η συμφωνία με την τρόικα θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων της τάξης του 20%, την ίδια ώρα που οι τιμές των προϊόντων δεν θα μειωθούν περισσότερο από 5%. Παράλληλα άφησε αιχμές για την κακή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά εξαιτίας της δράσης καρτέλ που, όπως ανέφερε, είναι ήδη στοχοποιημένα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα τα τρόφιμα.
Μάλιστα εκτίμησε ότι μειώσεις τιμών θα υπάρξουν στην αγορά μόνο στα τμήματα που λειτουργεί ο ανταγωνισμός και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πολυκαταστήματα αλλιώς, πρόσθεσε, δεν αποκλείεται σε ορισμένους κάδους να υπάρξουν ακόμη και αυξήσεις αντί για μειώσεις.
Πάντως επισήμανε ότι ήδη υπάρχει ακόμα και στις αγορές που λειτουργεί ο ανταγωνισμός αποπληθωρισμός και η μείωση των εισοδημάτων θα μειώσει τη ζήτηση. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι επιχειρήσεις το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαφυλάξουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους και θέσεις εργασίας προχωρώντας σε μείωση προσωπικού διότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε αμφισβήτηση η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Πάντως από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες σούπερ μάρκετ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ν. Βερόπουλος, ανέφεραν ότι η υπουργός ζήτησε μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και μείωση τιμών, αλλά σχολίασε ότι «αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς εάν υπάρξουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΤ Β. Ζαφείρης είπε ότι η πρωτόγνωρη κρίση οδηγεί τις επιχειρήσεις να γίνουν "ζογκλέρ" προσπαθώντας να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης, να διατηρήσουν την αναταγωνιστικότητά τους απέναντι στον καταναλωτή και να είναι και συνεπής απέναντι στο κράτος και σημείωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο είναι ο μόνος κλάδος που έχει μειώσει τιμές και μόνο το τελευταίο δίμηνο ήταν που υπήρξαν και άλλοι που μείωσαν τιμές.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Απορρυπαντικών και Σαπώνων κ. Γ. Βλασόπουλος ανέφερε από την πλευρά του ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ερωτηθείς εάν οι τιμές στην Ελλάδα σε ομοειδή προϊόντα είναι ακριβότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα πωλούν οι πολυεθνικές είπε ότι όπου και αν εντοπίζονται υψηλότερες τιμές αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ