Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Μαΐου 2010 09:06

Επικυρώνεται η απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού

Την απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα οι 16 ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Την απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα οι 16 ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με επίκεντρο τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία).

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Τίμοθι Γκάιτνερ θα συζητήσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας με τους ομολόγους του της Ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών.

Η είδηση αυτή οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, αφού είχε προηγηθεί σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνεδριάζει το ΔΝΤ για να αποφασίσει τις ενέργειες που θα γίνουν για την εκταμίευση του ποσού που θα χορηγήσει στην Ελλάδα, ύψους 30 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν ¶τκινσον, τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα «θα θέσουν την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, αφού προηγουμένως θα έχουν περιορισθεί οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες, θα έχουν αυξηθεί τα φορολογικά έσοδα, και θα έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Η κ. ¶τκινσον τόνισε ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας, το οποίο έχει μια πρωτόγνωρη υποστήριξη από την Ευρώπη και το Ταμείο, θα επιτρέψει στη χώρα να μη βρεθεί στην ανάγκη να καταφύγει στις αγορές για δανεισμό για ένα διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, και έτσι δεν θα υποστεί τις πιέσεις, που ασκούν οι αγορές, οι οποίες αντιδρούν σε κάθε είδους εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η υπάρχουσα κατάσταση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση την οποία, πάντως, αντιμετωπίζει με «αυξημένη αποφασιστικότητα».

Στήριξη στο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης προσέφερε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος χαιρέτισε για μία ακόμη φορά τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης. Απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο στάσης πληρωμής του χρέους της Ελλάδας, αλλά και οιασδήποτε άλλης χώρας - μέλους της Ευρωζώνης.

Εγκρίθηκε ο μηχανισμός από τη Βουλή

Χθες, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα μέτρα και την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, με μια μαραθώνια αλλά και επεισοδιακή συνεδρίαση, η οποία στιγματίστηκε από έντονες εσωτερικές διαφωνίες, τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στη ΝΔ, που οδήγησαν και σε άμεσες διαγραφές, της Ντόρας Μπακογιάννη και τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και τον ΛΑΟΣ, ενώ το καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της χθεσινής συζήτησης αποτέλεσαν οι υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση.

Εν αναμονή της έγκρισης και από τη γερμανική βουλή

Εντωμεταξύ, ξεκίνησε στη γερμανική Κάτω Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη συνεισφορά της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες και στη συνέχεια το Σώμα θα κληθεί να ψηφίσει.

Το ευρώ είναι σταθερό και πρέπει να το υπερασπιστούμε, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ομιλία του στην Κάτω Βουλή.

Σημείωσε ακόμη ότι όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι συμφωνούν πως θα ήταν καταστροφικό να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο και η ¶νω Βουλή, ώστε στη συνέχεια να κυρωθεί από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ και να γίνει νόμος του κράτους.