Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει εκτιναχθεί το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου πιστωτικής αθέτησης έναντι των ομολόγων ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το δείκτη Markit iTraxx Financial Index.
Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει εκτιναχθεί το κόστος αντιστάθμισης του κινδύνου πιστωτικής αθέτησης (CDS) έναντι των ομολόγων ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το δείκτη Markit iTraxx Financial Index.
Συγκεκριμένα, ο Markit iTraxx Financial Index εκτινάχθηκε στις 223 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 40 μονάδων βάσης, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. Οι συμφωνίες ανταλλαγής (swaps) στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα, αναφέρει το Bloomberg.
Ο πιστωτικός κίνδυνος του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου εξακολουθεί να αυξάνεται για έκτη συνεχή ημέρα εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές για την κρίση στην Ελλάδα με άμεση επίπτωση στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν σημαντικές θέσεις στο ελληνικό χρέος.
«Ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση», σχολιάζει στο Bloomberg ο Aziz Sunderji από την Barclays Capital. «Οι επενδυτές δεν κάνουν απλώς αντιστάθμιση με τα CDS, αλλά προχωρούν και σε πώληση ομολόγων. Φαίνεται πως οι επενδυτές αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους επανεκτιμώντας τον περιφερειακό κίνδυνο», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan, τα swaps επί της Ελλάδας αυξάνονται σήμερα κατά 75 μονάδες βάσης στις 1.008 μονάδες, της Πορτογαλίας κατά 42 μ.β. στις 502 μ.β., της Iσπανίας κατά 14 μ.β. στις 288 μ.β. και της Ιταλίας στις 255,5 μ.β. σημειώνοντας άνοδο 24 μ.β.
Στις 1,5 δισ. λίρες αποτιμάται η συνολική έκθεση της Royal Bank of Scotland σε ελληνικούς τίτλους, εκ των οποίων τα 450 εκατ. λίρες βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου, Μπους βαν Σον.
«Η συνολική έκθεση [στην Ελλάδα] είναι περιορισμένη και διαχειρίσιμη», υπογράμμισε το κορυφαίο στέλεχος της βρετανικής τράπεζας.