Το νομοσχέδιο για τη συνεισφορά της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ενέκριναν σήμερα η γερμανική Κάτω Βουλή και η ¶νω Βουλή. Β. Σόιμπλε: Θα ήταν καταστροφικό να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Το νομοσχέδιο για τη συνεισφορά της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ενέκρινε σήμερα η γερμανική Κάτω Βουλή, με 390 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 139 αποχές.
Oι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), απείχαν από την ψηφοφορία. Υπέρ ψήφισαν ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ και οι Πράσινοι και κατά το Κόμμα της Αριστεράς.
Λίγο αργότερα, και η ¶νω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο, ενώ αναμένεται πλέον η κύρωσή του από τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ και να γίνει νόμος του κράτους.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στο Σώμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το ευρώ είναι σταθερό και πρέπει να το υπερασπιστούμε.
Σημείωσε ακόμη ότι όλοι οι ανώτατοι αξιωματούχοι συμφωνούν πως θα ήταν καταστροφικό να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Το νομοσχέδιο φαίνεται ότι διχάζει το γερμανικό κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την καγκελάριο Μέρκελ για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης.
Ειδικότερα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) καταλόγισε και πάλι στην κ. Μέρκελ πως με τις παλινωδίες και την αναβλητικότητά της συνέβαλε στην επιδείνωση του ελληνικού προβλήματος, από το οποίο άντλησαν πολλά δισεκατομμύρια οι κερδοσκόποι.
Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην τρόπο με τον οποίο κάποια ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην Ελλάδα και τους Έλληνες. «Ντρέπομαι για την εικόνα που έδωσαν για την Ελλάδα κάποια μίντια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του SPD.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Γκίντο Βεστερβέλε συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για το «γενναίο» πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών της.
«Θα πρέπει τώρα να σβήσουμε τη φωτιά πριν αυτή εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, η συνεισφορά του χρηματοοικονομικού κλάδου της Γερμανίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ανέλθει στα οκτώ δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.