Την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας καλούνται να επικυρώσουν απόψε οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, που συνέρχονται στις Βρυξέλλες, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ντόμινο. Πρέπει να δράσουμε από κοινού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας καλούνται να επικυρώσουν απόψε οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, που συνέρχονται στις Βρυξέλλες, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ντόμινο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για τα διδάγματα της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών να αλλάξει η χώρα πορεία και έρθει στο δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Τόνισε ακόμη πως η ελληνική Βουλή υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τα μέτρα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ «δείχνοντας τη βούληση της χώρας να προχωρήσει».
«Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε» επισήμανε, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες».
Αναφερόμενος στη σημερινή σύνοδο, σημείωσε πως «η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη βούλησή της να ισχυροποιήσει το νομισμά της και την οικονομία της».
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη για μια άνευ προηγουμένου αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό τον λόγο η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι τόσο σημαντική, τονίζοντας πως «πρέπει να δράσουμε από κοινού».
«Θα επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στο κοινό μας νόμισμα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας που θα επαναφέρει την ανάπτυξη, την εργασία και την ευμάρεια στους λαούς, τους πολίτες, και τις χώρες της Ευρώπης.
Προς ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε κοινή επιστολή τους χθες τονίζουν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης οφείλουν να στείλουν σήμερα ένα σαφές μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας.
Τις θέσεις της υπέρ της ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επιτάχυνσης των ενεργειών για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ζήτησε την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, ακόμη και μέσω τροποποιήσεων της Συνθήκης, ενώ κάλεσε όλα τα κράτη της ευρωζώνης να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Τέλος, ζήτησε να επιταχυνθούν οι ενέργειες για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης κερδοσκοπικών κινήσεων σε βάρος κρατών.
«Η απόφαση που θα πάρουν απόψε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα είναι μια απόφαση ή μάλλον (θα είναι) μια συγκεκριμένη πράξη για να υπάρξει εμπιστοσύνη στις αγορές», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Iταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.
«Αφορά την αξιοπιστία όχι μόνο του ευρώ, αλλά την αξιοπιστία της Ευρώπης», η οποία πρέπει «να δράσει άμεσα με απολύτως έκτακτα μέτρα», πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG 24.
Από την πλευρά ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί πρόσθετα δάνεια εκτός από το τριετές πρόγραμμα που έχει ήδη εγκριθεί από την ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής σχετικά με την ελληνική κρίση και τον κίνδυνο μετάδοσής της στην υπόλοιπη νομισματική ένωση ζήτησε και αυτός ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ωστόσο, εξέφρασε το σκεπτικισμό του για την πρόταση της Γερμανίας περί προσωρινής άρσης του δικαιώματος ψήφου των χωρών που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Επιπλέον, επέκρινε τη γερμανική επιμονή για τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση προς το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Επίσης, εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.
Μήνυμα Ισπανίας στους κερδοσκόπους
Για «απαράδεκτες κερδοσκοπικές επιθέσεις» οι οποίες προκάλεσαν αυτήν την εβδομάδα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα και υπογράμμισε ότι ο νέος ισπανικός ποινικός κώδικας θα τιμωρεί αυτές τις πρακτικές.
Αυτή την εβδομάδα δημιουργήθηκαν ανησυχητικές καταστάσεις εξαιτίας πληροφοριών που στερούνταν οποιασδήποτε αντικειμενικής βάσης, που μας έκαναν κακό και επηρέασαν με αρνητικό τρόπο την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες».
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόταν σε κινδυνολογικές φήμες που κυκλοφόρησαν την Τρίτη προκαλώντας πτώση του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης κατά 5,41%.
«Η Ισπανία δεν θα δεχθεί να παίζουν με το κύρος της και να θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική αγορά της με συμπεριφορές που είναι αντικοινωνικές και πρέπει να τιμωρούνται», πρόσθεσε.
Σόκρατες: Αβάσιμη η κερδοσκοπία σε βάρος της Πορτογαλίας
Το απόγευμα ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σώκρατες, τονίζοντας πως η κερδοσκοπία εις βάρος της Πορτογαλίας «δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία οικονομική βάση».
«Η Πορτογαλία έχει σήμερα ένα δημόσιο χρέος κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ ... είναι μια από τις χώρες που θα μειώσουν περισσότερο από όλες το έλλειμμα αυτό το έτος» πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν. Σε αυτό πλαίσιο, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της χώρας του από αυτή της Ελλάδας: «Η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν της Ελλάδας, ούτε από την άποψη του ελλείμματος, ούτε από την άποψη του χρέους» ενώ σημείωσε πως τα στατιστικά στοιχεία της χώρας του είναι αξιόπιστα.
Γαλλία: Ερευνα για κερδοσκοπία σε βάρος χωρών
Στο μεταξύ, δράση κατά των κερδοσκόπων στις αγορές κρατικών ομολόγων αναλαμβάνει η Γαλλία, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Αρχής Χρηματαγοράς (ΑΜF) Ζαν-Πιερ Ζουγέ να ανακοινώνει την έναρξη έρευνας.
Ο Ζουγέ εμφανίστηκε αποφασισμένος, γνωστοποιώντας πως η έρευνα αρχίζει σήμερα. Ανέφερε μάλιστα πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν κατά της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και κερδοκοπικές κινήσεις. Διευκρίνισε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν τη βοήθεια των αρχών των αμερικανικών αγορών για να διεξάγουν τις έρευνες.
«Είτε πρόκειται για γαλλικές τράπεζες, για τράπεζες του εξωτερικού που λειτουργούν στο Παρίσι ή για επενδυτικά ταμεία στο Παρίσι, του Βερολίνο ή του Λονδίνο, λίγο με ενδιαφέρει, από τη στιγμή που θα έχω πληροφορίες για κερδοσκοπία, από τη στιγμή που θα παρατηρήσω, με οποιοδήποτε τρόπο, μη φυσιολογική συμπεριφορά των αγορών, θα υπάρξουν έρευνα και κυρώσεις» τόνισε.
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των μεγάλων βιομηχανικών χωρών
Ενδεικτικό των ανησυχιών που υπάρχουν είναι η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7). Όπως δήλωσε αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters αποφασίστηκε η στενή παρακολούθηση των αναταράξεων στις χρηματοοικονομικές αγορές, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα.
Ομπάμα: Απαιτείται ισχυρή απάντηση στην κρίση χρέους
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ σε επικοινωνία που είχαν συμφώνησαν στην ανάγκη «ισχυρής απάντησης» στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.
«Συμφωνήσαμε για τη σημασία μιας ισχυρής πολιτικής απάντησης εκ μέρους των πληγεισών χωρών και μιας ισχυρής οικονομικής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο Λευκό Οίκο.
«Κατέστησα σαφές ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και με το ΔΝΤ σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο» πρόσθεσε.
Πρόταση για ταμείο διάσωσης κρατών της ευρωζώνης
Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Πία ¶ρενκιλντε Χάνσεν.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού επίλυσης κρίσεων», ο οποίος θα είναι σχεδιασμένος για να διασώζει κράτη της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία.
Η ΕΕ έχει ήδη ένα τέτοιο σύστημα για τις χώρες της που δεν ανήκουν στο ευρώ, όμως θεωρούσε πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν θα χρειαζόταν ποτέ διάσωση.
Δραματική προειδοποίηση Ολι Ρεν
Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Lehman Brothers το 2008, προειδοποίησε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Οι αμερικανικές αρχές ελάχιστα γνώριζαν το Σεπτέμβριο του 2008 για το τι θα επακολουθούσε μετά την πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers», ανέφερε ο Ρεν στο φινλανδικό περιοδικό Suomen Kuvalehti, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την επικύρωση της απόφασης στήριξης της Ελλάδας.
«Ως αποτέλεσμα», συνέχισε, «παρέλυσε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930». Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συνέπειες από μια πτώχευση της Ελλάδας «θα είναι αντίστοιχες, αν όχι χειρότερες».
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ»
Καθησυχαστικός για την κρίση στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο νομπελίστας καθηγητής Εντμουντ Φέλπς σε συνέντευξή του, επισημαίνοντας πως είναι αρνητική για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά όχι καταστροφική. Μάλιστα σημείωσε πως δεν προβλέπει ούτε κατάρρευση της Ελλάδας, ούτε κατάρρευση της ευρωζώνης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1813137 .
Μιλώντας στην εφημερίδα «Λ' Εκο» ανέφερε πάντως πως «υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος: Ίσως το σχέδιο διάσωσης δεν είναι αρκετό για να σώσει την Ελλάδα. Και ίσως οι επενδυτές να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ένα πράγμα όμως είναι σαφές: το πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή από την Αθήνα για να μειώσει το έλλειμμά της, μου φαίνεται περισσότερο αναγκαίο από ποτέ». Επιπλέον τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.
Νορβηγία: Ανησυχία για τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό Νότο
Ανήσυχη για τις εξελίξεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίστηκε η νορβηγική κεντρική τράπεζα, καθώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας, κατέχουν ομόλογα πολλών δισεκατομμυρίων σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2009, η έκθεση των συγκεκριμένων ταμείων υπερέβαινε τα 55 δισεκ. κορώνες ή 7 δισεκ. ευρώ στον όμιλο των χωρών "PIGS", το βρετανικό ακρωνύμιο για τα αρχικά των κρατών Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.
Την ίδια περίοδο είχαν επίσης τοποθετήσεις αξίας 104 δισεκ. κορωνών επι μετοχών, κυρίως ισπανικών τραπεζών, όπως η Santander.
«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, στην πραγματικότητα είναι μια κατάσταση την οποία οι αγορές κρίνουν δυσχερή. Προφανώς, οι συνθήκες απαιτούν την πλήρη επαγρύπνησή μας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ινγκβε Σλίνγκσταντ, επικεφαλής επενδύσεων της Νορβηγικής Κεντρικής Τράπεζας.