Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010 05:52

Ανοδος του αργού

Ανοδικά για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι η έγκριση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα επιτύχει τον περιορισμό του κινδύνου από τα ελλείμματα και θα βοηθήσει στη στήριξη της ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Ανοδικά για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες κινήθηκε το αργό πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι η έγκριση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα επιτύχει τον περιορισμό του κινδύνου από τα ελλείμματα και θα βοηθήσει στη στήριξη της ανάπτυξης στην περιφέρεια.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα 12 εβδομάδων στις 7 Μαΐου μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ενεργοποιήσουν μηχανισμό στήριξης ύψους περίπου 720 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο, στις Βρυξέλλες. Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να επανέλθουν στα 80 έως 85 δολ. το βαρέλι μόλις λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας, Χακίμπ Κελίλ.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο έως 1,39 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 76,50 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 9:13 π.μ. στη Σιγκαπούρη το αργό διαπραγματεύθηκε στα 76,26 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 2,6% φθάνοντας στα 75,11 δολ. το βαρέλι στις 7 Μαΐου, στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 12 Φεβρουαρίου. Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές καθώς η Royal Dutch Shell ανέστειλε τις προγραμματισμένες παραδόσεις πετρελαίου μετά από την πυρκαγιά σε αγωγό.

Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν 13% καθώς το ευρώ κινήθηκε πτωτικά όπως και οι αγορές μετοχών εν μέσω ανησυχιών ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη ενδέχεται να αποτύχει εάν επεκταθεί η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας.

Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη ημέρα, φθάνοντας στο 1,2836 ανά ευρώ στις 10:08 π.μ. ώρα Τόκιο από 1,2755 δολ. που ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν υποχώρησε 4,1%, τα μέγιστα από το πενθήμερο που έληξε στις 24 Οκτωβρίου του 2008.

Στις 3 Μαΐου το πετρέλαιο άγγιξε τα 87,15 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο έως 1,34 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 79,61 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 9:18 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 79,58 δολάρια. Στις 7 Μαΐου τα συμβόλαια υποχώρησαν 2%, φθάνοντας στα 78,27 δολ. το βαρέλι.