Την πεποίθηση ότι η απόφαση του Εcofin για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα εξασφαλίσει πως «οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ευρώ θα αποτύχει», εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την πεποίθηση ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ecofin για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα εξασφαλίσει πως «οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ευρώ θα αποτύχει», εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες , ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι σε διάστημα 48 ωρών η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία που διασφαλίζει μια συντονισμένη, ταχεία και αποτελεσματική απάντηση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η απόφαση του ECOFIN δεν αφορά μόνο την παροχή βοήθειας, αλλά και την προώθηση περαιτέρω προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση που ανέλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία να λάβουν άμεσα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο συνδυασμός δημοσιονομικών προσπαθειών που καταβάλλονται από χώρες υπό πίεση και η χορήγηση βοήθειας από άλλες, συνιστά ουσιαστικά ένα «Σύμφωνο Σταθεροποίησης» για την ευρωζώνη.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι τα διδάγματα από αυτή την κρίση αποδεικνύουν ότι «εάν επιθυμούμε μια νομισματική ένωση θα πρέπει να προωθήσουμε και την οικονομική ένωση».
Θετική υποδοχή της απόφασης του Ecofin
Θετικά υποδέχθηκαν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης την απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για τις χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος χαιρέτισε την «πολύ θετική συμφωνία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή θα σημάνει και το «τέλος της μάχης κατά των κερδοσκόπων».
«Ηδη οι ασιατικές αγορές ανταποκρίνονται με πολύ θετικό τρόπο, άρα ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ευρώ», δήλωσε ο Μορατίνος από τις Βρυξέλλες.
«Πρόκειται για μια πολύ θετική συμφωνία και απάντηση σε όλους όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων κατά του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Πιερ Λελούς εξέφρασε τη λύπη του για τη μη συμμετοχή της Βρετανίας στον μηχανισμό οικονομικής και απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση ευρωπαϊκών μηχανισμών οικονομικής σύγκλισης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ κατέστησε χθες σαφές ότι η χώρα του δεν θα παράσχει εγγυήσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι αυτός αφορά τις χώρες της ευρωζώνης.
«Οι Βρετανοί δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό στήριξης και λυπάμαι γι' αυτό. Οι τύχες μας είναι συνδεδεμένες, δεν υπάρχει χωριστή λύση, όταν υπάρχει συνολική επίθεση», παρατήρησε ο Πιερ Λελούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
Αναφερόμενος στη συμφωνία ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο τραπέζι υπό τον όρο ότι κάθε ένας θα τεθεί υπό ένα σύστημα συλλογικής πειθαρχίας και μηχανισμούς επιτήρησης». Πρότεινε τη λήψη μέτρων, όπως η «θεσμοθέτηση του συμβουλίου της ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών» και ο σχηματισμός «ομάδας σοφών, η οποία θα μπορεί να εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και να γνωμοδοτεί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters