Θεαματική άνοδο σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών-μελών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ και τις αποφάσεις της ΕΕ για δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χωρών του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία. Εντυπωσιακό άλμα 9,13% στο Χ.Α.
Θεαματική άνοδο σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών-μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τις αποφάσεις της ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα μπορούσε να διαθέσει 720 δισ. ευρώ στις χώρες του ευρώ που απειλούνται με χρεοκοπία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1813844 .
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών o γενικός δείκτης σημείωσε θεαματική άνοδο 9,13% τερματίζοντας στις 1.779,30 μονάδες.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 333,70 εκατομμύρια ευρώ.
Όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη, με πρωταγωνιστή τον κλάδο των τραπεζών (+14,42%).
«Είχαμε τη διπλή είδηση τόσο για την έγκριση από το ΔΝΤ της πρώτης δόσης των 5,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύεται την Τρίτη, όσο και την απόφαση της ΕΕ για τη διασφάλιση από αναταράξεις στη ζώνη του ευρώ, που οδηγεί σε μείωση των κινδύνων χρεοκοπίας των κρατών-μελών και αποτροπή του φαινομένου ντόμινο», δήλωσε στο Reuters ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, αναλυτής στην Κύκλος Χρηματιστηριακή.
«Ουσιαστικά διασφαλίζεται το σύστημα μετοχών και ομολόγων στην ευρωζώνηγια τους επόμενους έξι μήνες, οι οποίοι, πρακτικά μιλώντας, θα ήταν και οι χειρότεροι», πρόσθεσε. «Οι τράπεζες ευνοούνται από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού των ομολόγων και των CDS».
Κλίμα ευφορίας και στην Ευρώπη
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με κέρδη 7,4% στις 1.038,91 μονάδες, κάτι που συνιστά υψηλό 17 μηνών.
Πρωταγωνιστές αναδείχθηκαν οι τράπεζες, με το σχετικό δείκτη να εκτινάσσεται κατά 14%. BNP Paribas, Banco Santander, BBVA, Societe Generale και UniCredit είδαν τη μετοχή τους να ενισχύεται από 20,9% έως και 23,9%.
Εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψαν και οι ασφαλιστικές εταιρείς, με την AXA και την ING να σημειώνουν άνοδο από 21,9% έως 24,6%.
Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στις 5.387,42 μονάδες με κέρδη 5,16%, ο XETRA D στη Φρανκφούρτη στις 6.017,91 με άνοδο 5,30% και ο CAC 40 στις 3.720,29 μονάδες με άνοδο 9,66%.
Ράλι και στη Wall Street
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο τον τελευταίο χρόνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 3,90%, κλείνοντας στις 10.785,14 μονάδες.
Κατά 4,40% ενισχύθηκε και ο δείκτης S&P 500 για να διαμορφωθεί στις 1.159,73 μονάδες.
Κέρδη της τάξης του 4,81% παρουσίασε ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, αγγίζοντας τις 2.374,67 μονάδες.
Μεγάλη άνοδος του ευρώ
Σημαντική άνοδο της τάξης του 2% καταγράφει το ευρώ, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά 14 μηνών, μετά τη συμφωνία ΕΕ-ΔΝΤ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των κρατών της ευρωζώνης.
Το ύψος του πακέτου και τα μέτρα που έλαβε από την πλευρά της και η ΕΚΤ για τη θωράκιση του ευρώ ενίσχυσαν την αισιοδοξία στους κόλπους των επενδυτών.
«Τα μέτρα αυτά αλλάζουν το παιχνίδι σε βραχυπρόθεσμο προς μεσοπρόθεσμο επίπεδο», σχολίασε αναλυτής της SJS Markets, εκτιμώντας ότι το πακέτο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εμποδίσει βραχυπρόθεσμα την κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας.
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανήλθε έως τα 1,3031 δολάρια. Στις 15:19 (ώρα Ελλάδος), διαμορφωνόταν στα 1,2945 δολάρια.
Βουτιά του spread
Ραγδαία πτώση σημειώνει το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διάσωσης, ύψους ενός τρισ. δολαρίων, για τις χώρες της ευρωζώνης που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
Στις 15:57, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds υποχωρούσε στις 541 μονάδες βάσης από τις 1047 μονάδες την Παρασκευή.