Η είδηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης στον οποίο κατάληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται σήμερα στους κύριους τίτλους των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο.
Η είδηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης στον οποίο κατάληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις περιλαμβάνεται σήμερα στους κύριους τίτλους των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο.
«Δίνοντας στον εαυτό τους περιθώριο έως το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να καταλήξουν σε ένα αρκετά εντυπωσιακό πακέτο που θα μπορέσει να διασκεδάσει τους φόβους των αγορών για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης», μεταδίδει η The Wall Street Journal. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το κολοσσιαίο πακέτο διάσωσης στο οποίο κατέληξε η ΕΕ των 27 υποδεικνύει τη σοβαρότητα της κρίσης που έχει καταλάβει την Ευρώπη και τους εντεινόμενους φόβους ότι η κατάσταση θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις που θα μπορούσε να αναστείλει την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ένα άλλο αμερικανικό έντυπο, οι The New York Times, χαρακτηρίζει στη διαδικτυακή του τοποθεσία την αρχική αντίδραση των αγορών στην απόφαση της ΕΕ «εκστατική». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πακέτο ήταν πολύ μεγαλύτερο απΆ ό,τι αναμένονταν και σηματοδοτεί ένα παράτολμο βήμα της ευρωζώνης, η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για κωλυσιεργία και έλλειψη ενότητας.
«Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησαν να διασκεδάσουν τους φόβους για εξάπλωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία», αναφέρει CNN στον ιστότοπο του.
Το δίκτυο Bloomberg υποστηρίζει ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές, γεγονός που οδήγησε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε νέα δέσμευση για την ενδυνάμωση του ευρώ. «Μπορεί προσωρινά να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καλύψουν τα κεφάλαια αυτού του πακέτου θα επανέλθουν στο προσκήνιο», σχολιάζει ο Venkatraman Anantha- Nageswaran, κορυφαίο στέλεχος της Bank Julius Baer & Co στη Σιγκαπούρη. «Πρόκειται για μια εκπληκτική δύναμη, η οποία είναι υπεραρκετή για τη σταθεροποίηση των αγορών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, την αποτροπή του πανικού και τη μετρίαση του κινδύνου εξάπλωσης», συμπληρώνει.
Ακόμη και οι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος του πακέτου και το συντονισμό των Ευρωπαίων ηγετών, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο Bloomberg. «Τα απελπισμένα μέτρα που αποφασίστηκαν τις πρώτες ώρες της ημέρας στη βελγική πρωτεύουσα σηματοδοτούν την πιο θεμελιώδη αναδιατύπωση του καθεστώτος του ενιαίου νομίσματος από τη στιγμή της σύλληψής του πριν από 11 χρόνια, μετά από μήνες διστακτικότητας για το τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα της.
«Στο τέλος, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι μπορεί να δράση ταχύτατα εάν χρειαστεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αξίζουν το σεβασμό όλων που ανταποκρίθηκαν στις περιστάσεις», σημειώνουν οι Financial Times. «Θα πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουμε ότι ρίχνοντας λεφτά στο πρόβλημα, η ΕΕ απλώς κέρδισε κάποιο χρόνο για να βάλει σε μια σειρά το διοικητικό χάος της ευρωζώνης. Η πραγματική δοκιμασία δεν έχει έρθει περάσει», προειδοποιεί το βρετανικό περιοδικό.