Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. To μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα στις 18.00 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Παράλληλα, σε κοινή τους συνεδρίαση σήμερα τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα εξετάσουν το μέλλον των απεργιακών τους κινητοποιήσεων.
ΝΔ: Oι νέοι βλέπουν την ελπίδα να χάνεται
Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο διατύπωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης.
«Όσοι περίμεναν μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δίκαιη για τους πολλούς, που να εγγυάται το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος, θα απογοητευθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις μειώσεις που επέρχονται στις συντάξεις, τόσο μέσω του ΛΑΦΚΑ όσο και μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.
«Ειδικά οι νέοι βλέπουν την ελπίδα να χάνεται και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή και επαρκή σύνταξη να γίνεται άπιαστο όνειρο» κατέληξε.
Κάλεσμα ΚΚΕ σε αποφασιστικό αγώνα
«Αυτό που πρέπει να ακούσει η κυβέρνηση από όλους τους εργαζόμενους και το λαό είναι ένα μυριόστομο: Πάρτε πίσω το έκτρωμα για το ασφαλιστικό μαζί με τους άλλους αντιασφαλιστικούς σας νόμους «Σιούφα - Ρέππα, Πετραλιά» των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει ότι «κανείς δεν πρέπει να πιστέψει τα ψέματα. Τους θίγει όλους γιατί δεν αφήνει τίποτα όρθιο στα όρια, στις συντάξεις, στις παροχές. Για να μην περάσει χρειάζεται αποφασιστικός και οργανωμένος αγώνας παντού, μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Τώρα με το ΠΑΜΕ, με το ΚΚΕ».
ΛΑΟΣ: Ενα Ταμείο και μία βασική σύνταξη για όλους
Την πρότασή του για το ασφαλιστικό επανέλαβε ο ΛΑΟΣ με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης: «Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας: ένα Ταμείο και μία βασική σύνταξη για όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως χρόνου εργασίας, διαφοροποίηση βάσει των φορολογικών δηλώσεων καθώς και μια επικουρική σύνταξη για όλους βάσει του ποσοστού με το οποίο το οικείο Ταμείο του καθενός θα μετέχει στο νέο Ενιαίο Ταμείο».
ΣΥΡΙΖΑ: Κατεδαφίζονται κοινωνική ασφάλιση - συντάξεις
Σε «μαζική εξέγερση» με στόχο την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Δημήτρη Στρατούλη. Σε δήλωσή του μεταξύ άλλων υποστήριξε πως η κυβέρνηση «κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις», ενώ προβλέπει πως «θα πάθει τα ίδια που έπαθε η κυβέρνηση Σημίτη με το νομοσχέδιο Γιαννίτση».
Υποστηρίζει μάλιστα πως το σχετικό νομοσχέδιο «είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ουσιαστικά γράφτηκε από αυτό».
Ο κ. Στρατούλης πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση μειώνει την κρατική χρηματοδότηση στην κοινωνική ασφάλιση, καταργεί την κατώτερη σύνταξη, μειώνει δραματικά όλες τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας και κατά συνέπεια τις ασφαλιστικές εισφορές όλων των ασφαλισμένων και μετατρέπει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση σε ανταποδοτική, δηλαδή σε ατομική-ιδιωτική ασφάλιση. Με τον τρόπο που προωθεί τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ισοπεδώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα».
ΓΣΕΕ: Αντεργατικές - αντιασφαλιστικές ανατροπές
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος».
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, «δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγειών πόρων μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση».
Σημειώνει ακόμη ότι δεν υπάρχει «καμιά πρόβλεψη και δέσμευση για τη συμμετοχή του κράτους για την είσπραξη των βεβαιωθέντων και καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών κράτους και ιδιωτών, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας, που αποτελούν την κυριότερη αιτία των προβλημάτων και των ελλειμμάτων του συστήματος».
Αναφερόμενη στους χαμηλοσυνταξιούχους, παρατηρεί ότι «την ίδια ώρα που λόγω των οικονομικών μέτρων γίνονται σημαντικές περικοπές συντάξεων και επιδομάτων (εορτών και αδείας), έρχεται επιπρόσθετα το ασφαλιστικό να επιβάλλει ακόμα περισσότερες περικοπές κάνοντας την κατάστασή τους εξαιρετικά δύσκολη».
Χαρακτηρίζει δε «απαράδεκτη« την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ, επισημαίνοντας ότι «επιχειρεί την αναδιανομή της φτώχειας των συνταξιούχων, επιδεινώνοντας τις ήδη ''κουτσουρεμένες συντάξεις''».
Τονίζει ακόμη ότι αποτελεί πρόκληση «για τους χιλιάδες χαμηλο-συνταξιούχους η διατήρηση της εξαίρεσης των ισχυρών και προνομιούχων ομάδων των πολλαπλών και υψηλοτάτων συντάξεων, αρκετές εκ των οποίων ''διαμορφώθηκαν'' από δικαστικές αποφάσεις, στη λογική ''Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει''».
Εκτιμά τέλος ότι «το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό, αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι οι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης».