Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 05:52

Υποχωρεί για δεύτερη ημέρα το ευρώ

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα ελλείμματα θα δυσκολευτούν να τα περιορίσουν, καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιέν εν μέσω ανησυχιών ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα ελλείμματα θα δυσκολευτούν να τα περιορίσουν, καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε έναντι των 11 από τα 16 κυριότερα νομίσματα πριν από τη γερμανική έκθεση που ενδέχεται να δείξει ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε για δεύτερο τρίμηνο. Πτωτικά κινήθηκε το ουόν της Νότιας Κορέας, μετά την άνοδο που σημείωνε νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι ολοκλήρωσε την πυρηνική σύντηξη, ανοίγοντας τον δρόμο στην επιδίωξή της να καταστεί πυρηνική δύναμη.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2638 ανά δολάριο στις 11:09 π.μ. στο Τόκιο από 1,2662 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το νόμισμα υποχώρησε στα 117,18 γιέν από 117,32 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 92,71 γιέν από 92,65 γιέν.

Στις 10 Μαΐου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε στο 1,3094 μετά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ (948 δισ. δολ.), συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην Ελλάδα το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 13,6% του ΑΕΠ είναι το δεύτερο υψηλότερα στην Ευρωζώνη μετά το αντίστοιχο της Ιρλανδίας που είναι στο 14,3%. Στο πλαίσιο στήριξης, Ισπανία και Πορτογαλία ανακοίνωσαν μεγαλύτερες μειώσεις του ελλείμματος από αυτές που προγραμμάτιζαν νωρίτερα.

Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, πριν από τη σημερινή επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων.

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο συζήτησαν για την ανάγκη της Ισπανίας να λάβει «αποφασιστικά μέτρα».

Χθες ο πρόεδρος της Federal Reserve Μπεν Σ. Μπερνάνκι είπε στους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης για περιορισμό της κρίσης από το έλλειμμα δεν είναι πανάκεια, σύμφωνα με γερουσιαστή.

«Είπε, ότι βασικά ο μηχανισμός δεν θα θεραπεύσει τα πάντα» και ότι τα μέτρα είναι «προσωρινά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων της Αλαμπάμα και επικεφαλής της Τραπεζικής Επιτροπής, Ρίτσαρντ Σέλμπυ, μετά τη ενημέρωση της επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών από τον πρόεδρο της Fed. «Πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στις οικονομίες τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», είπε ο Σέλμπυ επικαλούμενος τον Μπερνάνκι.

Φέτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 8,2% σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. Το δολάριο έχει ισχυροποιηθεί 5,5%, και το γιέν ισχυροποιήθηκε 5,8%.

Πτωτικά κινήθηκε το ουόν μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Rodong Sinmun» ότι η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε την πυρηνική σύντηξη, επικαλούμενο δήλωση που μετέδωσε η κρατική Korean Central News Agency.

Το νοτιοκορεατικό νόμισμα υποχώρησε 0,3% στα 1.139,29 ανά δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα του 2% κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Το γιέν περιόρισε την άνοδό του καθώς οι ενδείξεις για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποκτούν δυναμική περιορίζοντας τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Τα επιτόκια στην Ιαπωνία βρίσκονται στο 0,1% έναντι 4,5% που είναι στην Αυστραλία και 4,5% στη Νέα Ζηλανδία καθιστώντας τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών του Νοτίου Ειρηνικού ελκυστικά στους επενδυτές που επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 82,87 γιέν από 82,93 γιέν. Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας άγγιξε τα 66,41 γιέν από 66,37 γιέν.