Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2010 09:56

Εξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» ο Ρουμπινί

Αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ προβλέπει ο Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμώντας πως η ίδια αλλά και άλλες «δυσκίνητες» χώρες της περιοχής ενδεχομένως να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ τα επόμενα χρόνια προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ προβλέπει ο Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμώντας πως η χώρα αλλά και άλλες «δυσκίνητες» οικονομίες της περιοχής ενδεχομένως να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg, ο γνωστός καθηγητής υποστήριξε πως χρειάζεται μια «πραγματική υποτίμηση» του ευρώ προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Το ευρώ θα παραμείνει το νόμισμα πολύ λίγων χωρών, οι οποίες έχουν «ισχυρά δημοσιονομικά και οικονομικά θεμελιώδη», τόνισε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ρουμπινί εκτίμησε πως είναι «αδύνατη» η επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 13% στο 3%. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο, εντός των επόμενων ετών, μία ή περισσότερες από αυτές τις “δυσκίνητες” οικονομίες να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.»

Όσον αφορά στα μέτρα λιτότητας που δεσμεύτηκε να λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για λήψη οικονομικής βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, εκτίμησε πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες της στο βαθμό που χρειάζεται.

«Καθώς αυξάνονται οι φόροι και μειώνονται οι δαπάνες βραχυπρόθεσμα, η ανάπτυξη θα μειώνεται ακόμα περισσότερο. Το ΔΝΤ αναμένει άλλα 2-3 χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα. Πόση άλλη λιτότητα και ύφεση μπορεί να αντέξει μια χώρα;», διερωτήθηκε ο Νουριέλ Ρουμπινί.