Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2002 10:29

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ πτώση του Dow Jones και στις δυσοίωνες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα αποδίδουν αναλυτές την υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η συρρίκνωση του παραπάνω τομέα συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο.

Αργότερα, στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 5,8% του ενεργού πληθυσμού τον Οκτώβριο από 5,6% το Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2002, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 1,3% του δεύτερου τρίμηνου αλλά λίγο κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς (3,6%), πως ο δείκτης ΡΜΙ μεταποιητικής δραστηριότητας στο Σικάγο υποχώρησε στο 45,9 της κλίμακας τον Οκτώβριο, παραμένοντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα σε πτώση, και ότι αυξήθηκε η ανεργία σε εβδομαδιαία βάση. Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, φέρνουν πιο κοντά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει υποχωρήσει στις 4.014,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,62%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.119,28 μονάδες με απώλειες 0,98% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.145,45 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,23%.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της British Telecom μετά από δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η βρετανική εταιρεία δεν αναμένεται να επιτύχει το στόχο που έχει θέσει για το ρυθμό αύξησης των εσόδων της στην επόμενη τριετία. Η μετοχική τιμή της BT υποχωρεί κατά 2,71%.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Deutsche Bank μετά την υποβάθμισή της από τη Morgan Stanley.