Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2002 13:28

Πάνω από τα 99 σεντς το ευρώ

Σημαντική άνοδο σημειώνει σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου. Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα αποδίδονται στη χθεσινή πτώση του Dow Jones και στις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Στις 13:19 ώρα Ελλάδος, στην αγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 99,5 σεντς, έναντι 99,05 σεντς στις 10:03 το πρωί και 98,94 σεντς αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 98,64 σεντς ανά ευρώ.

Στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμάται ότι αυξήθηκε στο 5,8% του ενεργού πληθυσμού τον Οκτώβριο από 5,6% το Σεπτέμβριο.

Στις 17:00 θα δοθεί στη δημοσιότητα ο δείκτης ISM (Institute for Supply Management) για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα κατά τον Οκτώβριο. Εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 49 μονάδες από 49,5 μονάδες το Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2002, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 1,3% του δεύτερου τρίμηνου αλλά λίγο κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς (3,6%), πως ο δείκτης ΡΜΙ μεταποιητικής δραστηριότητας στο Σικάγο υποχώρησε στο 45,9 της κλίμακας τον Οκτώβριο, παραμένοντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα σε πτώση, και ότι αυξήθηκε η ανεργία σε εβδομαδιαία βάση.

Τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, φέρνουν πιο κοντά την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας στην ευρωζώνη, ο δείκτης PMI του Reuters που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 49,1 μονάδες από 48,9 το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, παρέμεινε για δεύτερο κατά σειρά μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο.