Ζημίες κατέγραψε το 2009 μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αναλύσεις ισολογισμών από την ICAP. Σε σύγκριση με το 2008 τα έσοδά τους κατέγραψαν απώλειες άνω των €7 δισ. (ή 10,3%).
Ζημίες κατέγραψε το 2009 μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αναλύσεις ισολογισμών από την ICAP. Σε σύγκριση με το 2008 τα έσοδά τους κατέγραψαν απώλειες άνω των €7 δισ. (ή 10,3%).
Η ICAP Group στηρίχθηκε σε στοιχεία από αναλύσεις 4.100 ισολογισμών του 2009, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ που υποχρεούνται να δημοσιεύουν ισολογισμούς,
Σύμφωνα με αυτά, φαίνεται ότι ο στόχος πολλών εταιρειών να συγκρατηθούν τα κόστη απέδωσε με αποτέλεσμα τα κέρδη EBITDA να εμφανίζουν μικρότερη μείωση κατά 7%. Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, μάχονται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και έχοντας δυσκολίες στο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, φαίνεται να επιτυγχάνουν να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το 26% των 4.100 επιχειρήσεων είναι ζημιογόνο σε επίπεδο κερδών EBITDA και το 36% αυτών είναι ζημιογόνο σε επίπεδο Κερδών προ Φόρων.
Ενδεικτικό ακόμη είναι το ότι το 54% των 4.100 εταιρειών είχε το 2009 αρνητική μεταβολή, δηλαδή παρουσίασε χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους σε σχέση με το 2008. Η ICAP αναμένει τα παραπάνω ποσοστά να επιδεινωθούν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εναλλακτική του μακροπρόθεσμου δανεισμού φαίνεται να μην είναι εύκολη για τις εταιρείες, κυρίως λόγω της επιφυλακτικότητας των Τραπεζών και της αυστηρής πιστωτικής τους πολιτικής, πρακτική που ερμηνεύεται ως απόρροια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και επιτείνεται από τη αρνητική συγκυρία ειδικά για τη χώρα μας.
Μείωση 18,7% στο βιομηχανικό τζίρο
Η βιομηχανία είχε και το 2009 (όπως και το 2008) την εντονότερη μείωση κερδών. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται συνολική μείωση του τζίρου κατά 18,7%, αλλά και μεγαλύτερη αύξηση δαπανών, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη προ φόρων να παρουσιάζουν μείωση κατά 40% και τα EBITDA κατά 11,5% και Από την ανάλυση σκοπίμως έχει εξαιρεθεί η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.
Μικρότερη η πτώση του τζίρου στις υπηρεσίες
Σύμφωνα με την ICAP, την καλύτερη εικόνα εμφανίζει ο κλάδος των Υπηρεσιών ο οποίος σημείωσε σχετικά μικρή μείωση του τζίρου κατά 2,5%. Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με τη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών και λοιπών λειτουργικών εξόδων, οδηγεί σε ελαφρύ σχετικά περιορισμό των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 1,5%. Από την ανάλυση έχουν εξαιρεθεί τα αποτελέσματα της ΔΕΗ.
Τέλος, χαρακτηριστικό της συγκυρίας αποτελεί και η αύξηση του μέσου όρου προθεσμίας είσπραξης απαιτήσεων σε 107 ημέρες (από 94 ημέρες το 2008). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μέσο όρο εξόφλησης προμηθευτών (80 ημέρες) επιβαρύνει εξαιρετικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.